Elment Tordy Géza is…

“Élete során gyakran emlegette hol mosollyal az arcán, hol némi bús emlékezéssel, hogy mennyire szerelmes volt a kor legtehetségesebb színésznőjébe, aki gyönyörű is volt. Három évig éltek együtt, de Törőcsik Mari nem viszonozta oly módon az érzéseit, ahogy a szerelmes Tordy Géza szerette volna. Így lassan elsodródtak egymás mellől, de a színésznő haláláig barátok maradtak.”

 

 
 

Alig egy hónap hiányzott a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas Nemzet Színészének, hogy 85 éves legyen. Sajnos, a sors máshogy rendelkezett.

Élete utolsó éveiben csendesen, visszahúzódva élt, már nem keresett párkapcsolatot, és amennyire csak tudott aktívan dolgozott, de már csak a szinkronban. Nem akart már színházi szerepeket vállalni. Egy házassága és két hosszabb kapcsolata volt élete során, saját bevallása szerint, valószínűleg alkalmatlan volt az együttélésre, mert szép lassan tönkrementek.

Már 22 évesen főszerepet kapott, pedig a már emlegetett sors keresztülhúzta a számításait, ugyanis bár elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, abban az évben, 1956-ban, a forradalmi események miatt nem indítottak osztályt. Így is felismerték tehetségét és foglalkoztatták filmekben, színházakban.

Első filmbeli sikerét 26 évesen érte el, méghozzá Baradlay Jenő szerepében, A kőszívű ember fiaiban, akinek szenvedélyessége, romantikus természete, vadsága, mintha Tordy Gézára íródott volna. Később azonban bebizonyította, hogy remek színész drámai szerepekben. Idővel rendezőként aratott sikereket. Soha nem felejtette elmondani, hogy mindent, amit a szakmáról tud, a legendás Várkonyi Zoltánnak köszönhet.

Élete során gyakran emlegette hol mosollyal az arcán, hol némi bús emlékezéssel, hogy mennyire szerelmes volt a kor legtehetségesebb színésznőjébe, aki gyönyörű is volt. Három évig éltek együtt, de Törőcsik Mari nem viszonozta oly módon az érzéseit, ahogy a szerelmes Tordy Géza szerette volna. Így lassan elsodródtak egymás mellől, de a színésznő haláláig barátok maradtak.

Szinkronszínészként is számontartották, mert orgánuma is csodálatos volt. Pár évvel ezelőtt szívinfarktust kapott, amelyből felgyógyult. Azt nyilatkozta, szeretne úgy élni, hogy ne legyen öregkorára teher gyermekei számára. Egy fia és két lánya született a már említett három kapcsolatából.

Idén húsvétkor megint szegényebb lett a magyar színjátszás egy nagy névvel. Bessenyei, Sinkovits, Zenthe után, elment a legkisebb Baradlay is, aki nem győzött a filmben, de az életben kárpótolta a tehetsége.

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here