Furcsa szobrok 1. – Mellből kilövellő víz

A vízköpők, szökőkutak és egyéb vizet eresztő találmányok mindig is alkalmat adtak egy kis disznólkodásra. Mert – hogy egy képzavarral éljek – az se kutya, ha egy oroszlán vagy egy béka szájából csobog elő az életet jelentő folyam… na de, valaki magyarázza már el nekem, hogy egy vizet pisilő kisfiú szobra mikor volt ízléses és szolid? (Tudom, tudom, nem is ez volt a célja…) Nos, most megtaláltam a kategóriájában szintén elég sokkoló “darabot”: a nürnbergi Tugendbrunnen hat női alakjának melléből lövell ki a víz.

 
 

Az elsőre (számomra másodszorra is, bocsi) meghökkentőnek ható szökőkút fekete szobrai a Hit, Remény, Nagylelkűség, Mértékletesség, Türelem és Bátorság megtestesítői.

Mivel a Szégyenlősségnek nincs itt szobra, a kellemes-jellemes kerubok fedetlen keblekkel ácsorognak Nürnberg főterén 1589 óta, és megállíthatatlanul csorog a mellükből az erény patakja. Ez minden bizonnyal arra utal, hogy minden korban ilyen állandó, élő forrásként kellene magunkba szívnunk ezeket a kiváló erényeket. Nem lenne rossz, az biztos.

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here