Határátlépés

A szokásos körök után Vivi önazonosan, minden szabályt áthágva kérdezősködni kezdett.
– Te tudatosan vagy szingli, vagy így alakult? Gyereket se akarsz? – csapta az arcába egy szuszra a kérdéseit. Tudta jól, hogy Edit barátnője, ez a minden lében két kanál Vivi nem egy szívbajos figura, de azt nem gondolta volna, hogy zsigerileg szemtelenül, sőt provokatívan, és minden empátiát mellőzve lépi át a tapintat határait.

Most komolyan… erre mit lehet mondani? “Semmi közöd hozzá?” – legszívesebben ezzel hátrált volna ki a beszélgetésből, de az estét sem akarta elrontani így az elején, és Editet sem akarta megsérteni azzal, hogy lehurrogja a barátnőjét.

 
 

Nem szokott hozzá az efféle tapintatlan kérdésekhez. Mert, persze, ma már sajnálatos divat azt forszírozni a médiában, hogy ki hány gyereket szül és mikor, no meg persze kinek. De ezeket a cikkeket ő már el sem olvassa, a magas lóról fröcsögő kommentekről már ne is beszéljünk. Rég leszokott már az önmarcangolásról.

Szóval, most őszintén… miről meséljen? Arról az öt évről, amit titkos találkákkal és nyílt reménykedéssel töltött? A pofáraesésről, amit akkor érzett, amikor tudatosult benne, hogy ő sosem lesz Miklós felesége, nem vesznek közös házat, sőt, hangulatos albérlete sem lesz közös otthonuk? Nem, az álszent világban nem divat bevallani, hogy szerető volt…

Aztán kiesett egy másik fél évtized, na de arról sem beszélhet. Főleg nem egy nagyszájú idegennek, ennek a Vivinek, akiről lerí, hogy még nem sok kihívást kellett megugrania ebben az életben… A műtét, a kemo, a kontrollok remegéssel töltött napja sem épp kerti partira való téma. Meg amúgy is. Aki nem élte át, – micsoda szerencsés ember – annak fogalma sincs a földi pokolról.

Szóval, nem, nem fog magyarázkodni. Most sem. Hogy úgy érzi, kifutott az időből. De azért még él benne a remény. Mert bármikor, bárhol odaléphet valaki, aki elfogadja őt, aki vele akar gyereket, aki… Hagyjuk. Akkor jöjjön hát a szokásos technika. A legjobb védekezés a támadás.

– És te? Egyedül érkeztél haza, vagy a családdal? Mióta vagytok együtt a pároddal?

Felkapott egy pohár italt, és egy kissé erőltetett mosollyal odébbállt.

fotó: Pinterest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here