Hogyan kerüld el a manipulálást?

Légy éber, és figyelj az érzéseidre!

Az ember megérzi, ha manipulálni akarják: egészen egyszerűen kényelmetlenül kezdi magát érezni. Megbántva, dühösen, szégyenkezve érzed magad? Mint aki valami rosszat tett? Bizony, ez azt jelenti, hogy a másik fél játszmázik veled, és befolyásolni akar. Halld meg a vészcsengőt, és dolgozz ki egy taktikát, hogy ne sétálj be a manipulátor csapdájába!

 
 

Hallgasd meg a másik felet!

A legtöbb manipulátor figyelmet akar: azt, hogy meghallgassák! Hát, szenteld neki a figyelmedet, még mielőtt feltárnád előtte a saját nézőpontodat. Amíg hallgatod, mérlegelheted azt is, hogy tetszik-e neked az ő elképzelése, terve, beleillik-e a tiédbe vagy sem!

Maradj önazonos!

Legyen egy konkrét elképzelésed az életedről, terveidről! Így, ha valaki manipulálni próbál, meg tudod vizsgálni, hogy az, amit a másik mond, beleillik-e a te kereteidbe. Nem az a cél, hogy ne légy meggyőzhető, hanem az, hogy mindig maradj önazonos, azaz, csak az következzen be, amit te is akarsz, ami neked is jó.

Jelezz vissza!

A legtöbb manipulátor nem rosszindulatú: egyszerűen csak el akarja érni a céljait, majdnem bármi áron. Meg akar győzni. Manipulálása csupán egy berögződött kommunikációs technika, nem pedig megfontolt támadás! Ezért, ha meghallgattad, jelezz neki vissza: tökéletesen érted, hogy ő mit szeretne, de te ezt nem kívánod végrehajtani. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here