Hogyan legyen (legalább) egy borozgatós-sorozatnézős estéje a szöszmötölőknek?

Elvégzel egy feladatot, és jön helyette 5 másik? Kettőt pislogsz, és este 8 óra van?

 
 

Öregkorodra valószínűleg te sem úgy akarsz majd visszaemlékezni magadra, mint aki csak rohangált a teendők erdejében, mint egy mérgezett egér. Szerencsére nem is kell, hogy ez így legyen. A 24 órát ugyan nem tudod meghosszabbítani, viszont pár okos trükkel sok időt felszabadíthatsz magadnak.

Elsőként tudd, hogy mik a prioritásaid! Biztos, hogy olyan fontos most arra az e-mail-re válaszolni, és utána fél órát rágódni rajta? Apróságok egész sora vár téged nap, mint nap. Hadd várjanak, inkább írj egy listát a legfontosabb teendőidről, és ess nekik teljes erőbedobással!

Csökkentsd minimumra a szöszmötölések idejét. Ha egyszer lemérnéd, mennyi idő megy el a “csak 5 perc” – ekkel, lehet, hogy kis túlzással éveket nyernél vissza az idődből. Panaszkodhatsz, hogy nincs sok időd, ha reggelente 2 órádba telik kikelni az ágyból és napi egy órát ejtőzöl a kádban. Az internet pedig sajnos egy “idő-fekete lyuk”. Mindig lesz egy hír, egy bejegyzés, egy fotó, ami csak arra vár, hogy értékes perceket lopjon el tőled.

Dolgozz csapatmunkában! Nagyon sok családban még érvényes az apuka dolgozik, anyuka dolgozik, főz, mos, takarít, gyereket nevel felállás. Azért lássuk be, túl azon, hogy ez finoman szólva sem fair, borzasztó visszahúzó erő. A 10 éves gyereked már simán be tudod fogni mosogatni, a férjed végre megtanulhatja használni a mosógépet.

Tanulj meg nemet mondani! Ha te vagy az a lúzer a munkahelyen, aki mindig napi 2 órával többet csücsül az irodában, akkor ne csodálkozz, ha a maradék idődet mérgelődéssel töltöd. Könnyen lehet, hogy a főnök megértené, hogy haza kell menned, persze az is megeshet, hogy munkahelyet kell váltanod. Nemet mondani sajnos néha egyéb programokra is kell, az „énidő” egy olyan dolog, ami nélkül vagy megkeseredsz, vagy megkattansz.

Állíts fel magadnak határidőket! Tudom, ezzel nem találtam fel a spanyolviaszt, de te mennyire tervezel két napnál tovább? A “majd valamikor” sajnos túl sok eredménnyel nem jár. Fontos, hogy ésszerű keretek közt tartsd meg a határidőket. Ha meg akarsz tanulni spanyolul, ne két hetet adj magadnak, de ne is 3 évet. Ez egy igazi, kőkemény kirakós játék, nem véletlen, hogy a legtöbb embernek nincs kedve ezzel bajlódni. Pedig végeredményben rövid időn belül sokkal produktívabb leszel, és nap végére meglesz az a 2-3 óra szabadidő, amiről évek óta álmodozol.

Extra tipp: ha már megvan a napi teendők listája, ne rögtön a legnehezebbel kezdd. Valószínűleg több kedved van 2 perc alatt levinni a szemetet, mint leülni matekozni a gyerekkel, vagy kiporszívózni a lakást. Egy gyorsan teljesíthető feladat meghozza a kedved a naphoz.

Pihenj okosan! A szabadidő az tényleg szabadidő legyen, ne mosogass, ne írogass e-maileket közben. Az agyadnak kell a kikapcsolódás, különben pár év, és írathatod fel receptre a nyugtatót.

Megnyugtatlak: az új teendők mindig ott fognak loholni a sarkadban. De ha rendszerezed őket, száműzöl ez csomó felesleges tevékenységet és nem csinálsz mindent egyedül, végre lesz egy kis időd arra a borozós-sorozatnézős estére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here