Hogyan ne válj kispolgárrá

Van egy életed. Hát, nem pont ilyet képzeltél el magadnak, de azért szódával elmegy. Persze még mindig eljársz bulizni a csajokkal. Szökőévente egyszer.

 
 

A rengeteg kötelezettség mellé olyan nehéz bármi mással is foglalkozni, hogy estére örülsz, ha egyben maradsz. Ez nagyszerű, de akkor hol marad az életből az Élet? 20-as éved elején még ki akartad forgatni a világot a négy sarkából, égett benned a tűz, lazán aludtál más kanapéján egy hétig, és nemcsak társasoztatok a barátokkal.

Teljesen természetes, ha egy idő után a bulik zaja elcsendesül, a lélek megnyugszik. Már ha megnyugszik. Bizonyára már te is érezted, hogy eluralkodnak rajtad a szürke hétköznapok, a nagy tervek egyre távolibbnak és ködösebbnek tűnnek.

Ez azért is van, mert nem lehet látni a nagy álmokhoz vezető utat, a felbukkanó akadályokkal pedig végképp nem tudunk előre számolni. Ettől függetlenül a vágyódás a kalandok után nem csitul el, sőt; olykor egy szerelem formájában bukkan fel, máskor otthagynál csapot-papot, és legszívesebben felülnél az első repülőre, nem nézve, merre tart.

Aztán kijózanít a két legjobb barátod, a lakás- és a diákhitel. Meg az eddig felépített valamicske életed. Pedig hidd el, minden csak akarat kérdése. Na jó, egy kis pénz sem árt.

Ha már torkig vagy az unalmas kispolgári életeddel, mozdulj ki! Ha nincs még gyereked, a szabadnapjaidon úgyis azt tehetsz, amit akarsz. Magasból tegyél rá, ha egy hétig még retekben áll a lakás, irány kirúgni a hámból! Iktass be egy borgőzös táncestet, ismerj meg új embereket, kóstolj bele egy kicsit az életbe, és ne rágódj azon, hogy milyen főtt kaját fogsz enni holnap! Lazíts a nadrágszíjon!

Ez nem jelenti azt, hogy visszatérnek a 20-as éveid, de azt igen, hogy kicsit visszaköltözik beléd az élet. Ha pedig nagyobb, távlati céljaid vannak, az ne csak a lakás vagy a gyerekvállalás legyen. Utazz! Szerezz be egy földgömböt, pörgesd meg, aztán irány a célország. Ha ez túl meredek, csak válassz egy tetszőleges európai országot, és kezdj el gyűjteni rá, hogy jövőre ne – megint zsinórban harmadjára  -csak egy Balatoni hétvégéd legyen.

Járj el téged érdeklő előadásokra, és ismerkedj, ismerkedj, ismerkedj! Ha már torkig vagy a hellyel, ahol élsz, költözz el! A sok túlgondolás általában ahhoz vezet, hogy nem mersz egyik irányba se lépni, és egy helyben toporogsz. Ráadásul a legtöbb rossz választás utólag korrigálható. Jó lenne teljesen szabályozni a saját életünket, de ez nem lehetséges. Meg nem is lenne túl egészséges.

Persze ha valami komolyabb őrültségbe belevágsz, számíts arra, hogy kapni fogod az ívet. Egy bizonyos mértékig ez hasznos – ha a tanács megfontolt és segítő szándékú, de általában nem erről van szó. Persze hallgathatsz a begyöpösödött rokonokra, akik világéletükben biztonságos boldogtalanságban éltek.

Szóval fogd meg magad, ülj le egy délutánra, és írd le a vágyaidat, ami eszedbe jut! Lehet, hogy nem holnap fogod megmászni a Himaláját, de egy vitorlázás mindjárt reálisabb. Elképzelhető, hogy már 10 éve titokban utálod a férjedet, csak még magadnak sem merted bevallani?

Nyilván magától értetődő, de fontos megjegyezni: ne azonnal, felindulásból dönts. Várj egy kicsit! Ha még mindig ég benned a tűz, akkor cselekedd meg, amit meg kell tenned! Ha a láng kihunyt egy hét után, nem biztos, hogy kell neked az a tetoválás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here