Huncut dolog ez a fruktóz- Interjú Dr. Tóth Tamással

„ Ha valaki nem egészségesen jön ki egy fogyókúrából, az garantált, hogy visszahízik.”

 
 

„Nehogy valaki ne egyen fagyit vagy csokit, vagy lekváros kenyeret..isten őrizz! Ezek nem bűnös tápanyagok. Mindent lehet enni, csak mértékkel. „

„Tehát lelkileg, szociálisan, pszichésen és technikailag is az egyik legjobb időszak a fogyókúrára az ősz..”

Interjú Dr. Tóth Tamás obezitológussal

 Elmondaná mi is pontosan az obezitológus? Mikor indokolt  obezitológushoz fordulnunk, személyi edző vagy dietetikus helyett?

A dietetikusok mindenféle olyan táplálkozási metódussal foglalkoznak, ami speciális élethelyzetekhez, vagy betegségekhez kapcsolódik. Ilyen lehet például egy állapotos nő, vagy egy epekő műtött. A személyi edzőtől radikálisan különbözik, hiszen ez egy orvosi tevékenység. A túlsúly elég ritkán áll önmagában, ebből kifolyólag elég ritkán kell csupán a táplálkozást korrigálni. Az obezitás túlsúlyt jelent, így ez az ágazat erre specializálódott és ennek minden vetületével foglalkozik.

Szinte népbetegséggé vált a PCOS szindróma (Policisztás Ovárium Szindróma), fordulhat esetleg a PCOS-s beteg Önhöz?

A PCOS egy elég durva betegség, olyan értelemben, hogy nehéz vele teherbe esni. Ezzel a betegséggel a hízás tízből kilencszer vele jár, így került az obezitológia látókörébe, hiszen tényleg nagyon gyakori manapság. Viszont, ha valaki úgy hízik, hogy a háttérben példának okáért a PCOS áll, akkor nyilvánvalóan nem elegendő csak a diétára koncentrálni, a PCOS-t is kezelni kell.

Önmagában sajnos a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, de figyelembe kell venni mi az, ami a háttérben mozgatja a folyamatokat. Az egyik ilyen az inzulin. Itt nem elég csak egy normál diéta, számolni kell vele, hogy ebben az esetben az inzulin nem úgy működik, ahogy kellene. Nem beszélve az egyéb hormonokról. Ezekre kell fektetni a hangsúlyt.

Igaz-e az a tévhit, hogy a szervezetünk ősszel elkezd „készülni a télre”,  ezért ez az évszak nem alkalmas időpont egy diéta elkezdéséhez?

Több éves tapasztalataim alapján én inkább az ellenkezőjét mondanám. Egyrészt az elhízásban a túltáplálkozás és a mozgásszegény életmód játszik szerepet. Másrészről, ha az évet szakaszokra osztanánk, az ősz és a tavasz a legjobb fogyókúrás időszak. Nyáron grillezés, kerti partyk, koktélozás és alapból az általános nyári hangulat miatt nehéz tartani egy diétát. Télen a karácsony, szilveszter, mikulás és egyéb ünnepek mellett nagyban közrejátszik a sötétség. Ekkor sokan szénhidráttal, csokival és édességgel oldják az úgynevezett depressziós hangulatzavart, amit a sötétség okoz. Tehát lelkileg, szociálisan, pszichésen és technikailag is az egyik legjobb időszak a fogyókúrára az ősz.

Mik azok az ételek és italok, amik a legjobban támogatják a fogyást?

Valójában nincs fogyókúrás étel és ital, ahogy nincsen hizlaló étel és ital sem. Nem ezek hizlalnak, hanem a táplálkozásnak a módja. Persze nyilván mondhatjuk, hogy a csokoládéban sokkal több a kalória, mint a „lucernabimbó pürében”, de a logika sokkal inkább úgy áll össze, hogy valami fajta konstellációt, táplálkozási metódust kell követnünk és ez lehet jó vagy rossz.

De nyilván értem a kérdést.

Ami a legjobban támogatja az én véleményem és tapasztalataim szerint a rostok.  A rostokat növényekkel tudjuk bevinni, de ma már szó szerint zacskóban árulja az élelmiszeripar. Ennek köszönhetően egy olyan ételt is rostossá tehetünk, mint a joghurt. Ki gondolta volna hajdanán, hogy a joghurt rostban gazdag étel lesz? Ezt ma már egy utifűmaghéjjal, vagy zabpehellyel megtehetjük.  Ezek a rostok eltelítenek, nagyon jót tesznek a vastagbélnek, ami ugye kulcsszereplő,  ezáltal támogatják a fogyást.

Azért hozzá kell tennem, hogy nem lefogyni nehéz, hanem lent maradni. A rostok ehhez is hozzájárulnak, így ezért is ezt tenném első helyre.

Nem meglepő módon a következő kérdés, hogy mi az, amit viszont tényleg nem kellene ennünk?

A gyilkosgalócát semmiképpen. 😉  De ezen kívül bármit ehetünk. Tehát nehogy valaki ne egyen fagyit vagy csokit, vagy lekváros kenyeret..isten őrizz! Ezek nem bűnös tápanyagok. Mindent lehet enni, csak mértékkel.

Gyümölcsökkel mi a helyzet?

A gyümölcsök rostosak, tehát a gyümölcsök a barátaink, viszont van bennük egy kis huncutság, a fruktóz. Ez egy szénhidrát, más néven gyümölcscukor, amit óvatosan kell kezelni. Könnyű belőle túlenni magunkat. Mostanság eléggé elterjedt a fruktóz használat, merthogy nem emeli meg annyira a vér inzulinszintjét, mint a glükóz, a sima cukor. Viszont ne fogyasszuk mértéktelenül! De ezen a területen is vannak kategóriák. Nem mindegy, hogy az ember mangóból, vagy áfonyából eszik sokat. A banán például közel sem olyan rossz, mint amilyennek beállítják.

Az emberi szervezet nem úgy néz ki, hogy van sok és kevés szénhidrát, amiből az egyik rossz a másik pedig jó. A rostoktól kezdve a vitaminokig, az ásványi anyagokra, mindenre figyelni kell. Nem lehet úgy fogyni, hogy ez alatt hiány keletkezzen káliumból vagy magnéziumból, d vitaminból vagy bármiből. Bele kell kalkulálni, hogy egy normál emberi testösszetételt kell produkálni. Nem egy kis test kell, ami belehalt a fogyókúrába, hanem egy működő test. Ha valaki nem egészségesen jön ki egy fogyókúrából, az garantált, hogy visszahízik.

Mit kell tennem ahhoz, hogy ne éhezzek?

Meg kell becsülni, hogy mennyi a napi kalória felhasználás. Pontosan nem lehet kiszámolni, de azért lehet sejteni, hogy ön most naponta 2000 vagy 3600 kilókalóriát éget el. Ez függ a nemtől, kortól, súlytól, betegségektől, magasságtól stb. Ha ez megvan, akkor abból 500-1000 kilókalóriát kell levonni és ezt kell naponta bevinni.

Mi a helyzet a kenyerekkel diéta alatt, és úgy általában?

Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a teljeskiörlésű kenyerekkel jobb barátságban vagyunk, mint a fehérekkel. Zongorázni lehet közöttük a különbséget.  A fehérliszt és a cukor a két leggyakoribb olyan étel, amiből túlesszük magunkat. Ezek gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik megemelik a vércukorszintet, hizlalnak és éhessé tesznek.

A glikémiás index azt jelenti, hogy mekkora sebességgel emeli meg a vércukrot az adott szénhidrát, amit beviszünk. A fehérliszt  glikémiás indexe magas, a teljeskiörlésűé sokkal alacsonyabb. Ebből kifolyólag inkább teljeskiörlésű lisztet érdemes bevinni, hiszen a fogyás maga sokkal nehezebb, ha magas glikémiás indexű szénhidrátok kerülnek a szervezetbe.

Van-e esetleg olyan ismert ember, aki mostanában Önnél járt és sikersztorijával motiválhatná az olvasóinkat?

Abaházi Csaba talán nem bánja, ha elmesélem. Kiderült, hogy inzulinrezisztens, ami  egy lépcső a cukorbetegség felé.  Amikor elhatározta magát, nagyon komolyan vette a diétát  és parádés volt, amit végigcsinált. Nem volt apelláta. Azon kevés páciensek közé tartozik, akiket nem hallottam nyafogni. Nyilván a diéta azzal jár, hogy nem ehetünk akármit és akármennyit. Bizonyos éhségeket uralni kell. Csaba viszont precízen és fegyelmezetten végigcsinálta, mint egy katona..meg is lett az eredménye.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here