Hurrá!!!! 2019!!!!

2017 december 31. A nap, amikor valószínűleg megfogadtad, hogy kevesebbet iszol, többet olvasol, meg amúgy is, 2018 a te éved lesz. Egy év pont az az idő, hogy elfelejtsük, mire áhítoztunk tavaly, hogy aztán nagyjából ugyanazokkal az ígéretekkel vágjunk a következő 365 napba.

 
 

Ha év végére nem emlékszel, mit kívántál tavaly ilyenkor, hogy várhatod el, hogy be is teljesüljenek az akkori vágyaid?

A kanadai Carleton Egyetem kutatási szerint rossz szokásainkból nehezebb kitörni, mint az elsőre gondolnánk. Persze ehhez nem kell professzornak lenni, elég elővenni pár dohányos ismerőst, akire senki nem mer fogadni, hogy valaha is leteszi a bűzrudakat. Lényeg, hogy az új évi fogadalmak gyakorlatilag a „majd holnaptól” továbbfejlesztett változatai. Az új év egy választóvonalnak tűnik, de az igazság az, hogy január elsején is ugyanolyan kócosan kelünk ki az ágyból, mint az év bármely napján.

Nem vicces infó 1.0.: az újévi fogadalmak mindössze 8%-ából lesz valami. Mi lehet a probléma?

Csupa olyan dolgot beváltani, amit a hátunk közepére kívánunk, nem megy csettintésre. Több zöldséget enni, heti 4x futni, kinek hiányzik? Két idegtudományban jártas professzor, Antonio Deamson és Joseph Ledoux szerint az agy egyszerűen nem így működik. Ha valamiről le akarunk szokni, de vágyunk rá, a vágy úgyis utat tör magának. A legjobb az, ha ezt az út egy másik, kevésbé káros mederben folyhat tovább.

A kulcs az, ha pozitív oldalról próbáljuk megközelíteni a kívánt célt. Ne arra gondolj, hogy ezentúl ki kell menni télvíz idején is megpusztulni futásban, hanem arra, hogy nyár végére röhögve fogsz felfutni a 8. emeletre.

És persze ne hagyjuk ki a jó öreg tervezést sem, ami nélkül 2 hét múlva ugyanúgy chipset fog zabálni a gagyi sorozatod előtt. És légy reális! Nem fogsz egy hét alatt leszokni a dohányzásról, lemondani az édességről, facebook helyett sportolni és jótékonykodni véradáskor. Egyszerre bőven elég lesz egy lépést betartani, sőt, néha még sok is.

Köss mindent határidőkhöz. A céljaidnak kell, hogy legyen eleje és vége, a megírom a szakdolgozatomat nyárra nem pontos, és a többi teendőddel még nem is számoltál. Ha többet akarsz olvasni, nos… minél többet, mennyivel? Egy könyv/hét? Úgy, hogy nem tudod, mit olvastál utoljára? Szám szerint kell meghatároznod a céljaidat, és türelmesen várni, míg érzed a változás eredményét.

Ha már türelem. Nagy célok, sok idő. Nem leszel februárra bestseller író. Sőt, a rákövetkezendő évre sem feltétlenül. Mit tesz ilyenkor a bizonytalan többség? Visszacsúszik oda, ahonnan kezdte. Persze mindenki egyből le akarja szakítani munkája gyümölcsét, de ez egyszerűen nem így működik.

Nagyon sokunk ráadásul nem is a saját céljait tűzik ki, csupán mások vagy a társadalom elvárásainak akar így megfelelni. Lehet, hogy nem is akarsz spórolni, csak hát ciki, hogy még nincs házad, csupán egy csóró albérleted. Kinek ciki?  Többet kéne jövőre túrázni, mert hasznos kikapcsolódás? Valóban ez az álmod, vagy más tenne boldoggá?

Az új évnek megvan az a lélektani ereje, hogy ilyenkor tényleg elhisszük, hogy egy dátumon múlik, megváltjuk-e a világot. Ezt kell tudatosítani, hogy bizony ez nagyon nem így van. Ráadásul mennyivel menőbb már, ha naptól, eseménytől, mindentől függetlenül képes vagy változtatni az életeden?

És persze ne láss neki az összes célodnak január elsején. Nem leszel egy nap alatt fitnesz-guru, online-vállalkozó és megvilágosodott dalai láma. Főleg nem másnaposan. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here