Igaz történetek – A jótétemény

"Így karácsony tájékán gyakran adakozik, mert az olyan jó. Persze nem akarja nevét adni a dologhoz, mert az snassz.De a lakóparkban, ahol tengeti könnyű kis napjait, sokszor lát koldulókat. Sajnálja is őket, meg minden, hisz jó szíve van..."

Ez most velem esett meg, és úgy gondoltam, megér egy misét.

Minden nő tudja, hogy a legjobb történeteket a fodrásznál adják-veszik. Olyan, mint egy vérbeli kirakodóvásár a hajpiacon.A nők bejönnek, ledobják súlyos táskáikat, lerogynak a forgószékbe és máris felbugyog belőlük a szó.

Mivel a vörös festék lassan alakul az én lényegi színemmé, ülök, várakozom, lapozgatom a semmi kis magazinokat és fülelek. Alig tudom titkolni, hogy hallgatózom, amikor egy negyvenes szőke lobonc mesélni kezd. Szavaiból ítélve Teréz anya reinkarnációját sodorta elém a fodrász székbe a könyvlapjait kuszán rendezgető Élet.

Így karácsony tájékán gyakran adakozik, mert az olyan jó. Persze nem akarja nevét adni a dologhoz, mert az snassz.De a lakóparkban, ahol tengeti könnyű kis napjait, sokszor lát koldulókat. Sajnálja is őket, meg minden, hisz jó szíve van…
Ezért nagy ravaszul kiötlötte, hogy ruháinak egy részét, amelyeket gyorsan megun, mert a divat is hamar megunja mind, kiteszi a kuka mellé, és némelyik nadrág vagy kabát zsebébe pénzt csúsztat. Hol egy kétezrest, hol egy ötszázast, de egyszer még egy tízezrest is tett, hadd örüljön a megtaláló, a szerencsétlen, így decemberben.
Hangosan csacsog-ragyog, várja, hogy ámuldozzanak a jótettén, amit a fodrász meg is tesz minden megjátszás nélkül. Azt még megjegyzi az önzetlen hölgy, hogy bízik benne, hogy nem italra vagy drogra költi valaki. De hát ez már nem igazán az ő dolga, legyint kacagva.
A festék lassan kezdi átvenni a régi hajam felett az uralmat, amikor is nyílik a fodrászat ajtaja és belép egy idősebb nő. Viseltes ruhájánál csak a táskája kiabál jobban a karján. Szétnéz, tétován keres valakit. Meglátja a fodrászt, aki épphogy észreveszi.
– Segíthetek? – kérdi kelletlenül.
– Igen, kedves. Képzelje, pénzt találtam és úgy döntöttem, az idén karácsonyra nem hagyom, hogy ősz maradjon a hajam. Jönnek az unokák is haza Angliából, ne egy öregasszonyt találjanak megint. 
Én úgy bámulok egyikre majd másikra, hogy a teniszmeccsen sem tenném különbül.
A néni hallgat és vár.
A szőke megfordul és negédesen ránéz.
És hol találta a pénzt, ha kérdezhetem? – búgja felé. Igen kíváncsi a tekintete.
– Nem fogja elhinni…
És már mind tudjuk. Mindegyikünk arcán ott a felismerés.
A reinkarnálódott Teréz anya fejére hirtelen fényes glória ereszkedik az égből. Ő legalábbis ezt érzi. Ránk néz és annyira elégedett, hogy mi lehajtjuk a fejünket, nehogy kibuggyanjon belőlünk a jóízű nevetés.  Mit is mondhatnánk? Ilyen nincs! És mégis van… Ilyenkor decemberben…
Kép forrása: Pinterest
Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here