Introvertált vagy? Télen is mozdulj ki (kicsit).

Megrémít, ha csörög a telefon? Utálod a folyton bekopogó szomszédod? Üdv az introvertáltak klubjában!

 
 

Ha esetleg még nem futottál bele a fogalomba, az introvertált szó azt jelenti: bezárkózó, a külvilágtól elforduló. Ha van egy introvertált barátod, fél évig könyöröghetsz neki egy találkozóért – cserébe hidd el, fergetegesen fogod magad érezni. Az introvertált személyiségek ugyanis remek humorérzékkel bírnak, és mivel nem csacsognak mindenféle hülyeségről, kiváló hallgatóság.

Mivel sok időt töltenek egyedül, állandóan pörgetik az agyukat. Egy introvertáltat otthagyhatsz egy lakatlan szigeten egy évre, fel fogja találni magát, hiszen sosem unatkozik egyedül.

Introvertáltnak lenni többségében viszont inkább szívás. Ez a világ mindig is inkább a nagyszájú, társasági embereké volt – ez valahol érthető is, hiszen társas kapcsolatok nélkül már rég kipusztult volna az emberiség. Ha te magad is inkább befelé fordulók táborát erősíted, biztos tapasztaltad már, hogy sok esetben háttérbe szorultál.

Nem segít az állandó agyalás sem. Ezt tényleg nem a te hibád, a homloklebenyed gondolkodásért és tanulásért felelős területei nálad non-stop csúcsra vannak járatva. Néha jó lenne kikapcsolni, és élvezni az életet, de ez nem ilyen egyszerű.

Mivel tökéletes beszélgetőtárs vagy mások szemében (értsd: mindenki rinyáját meghallgatod, te viszont akkor sem panaszkodsz, ha már a halálodon vagy), gyakran érezheted azt, hogy rád nem kíváncsi senki. Tudnod kell, hogy ez nem igaz, csak fárasztó a másiknak, ha mindent úgy kell belőled harapófogóval kihúznia.

Konfliktushelyzetben úgy érzed magad, mintha egy forró lávával teli üstben főzne épp meg a vitapartnered. Nem mintha más, társas helyzetben jól éreznéd magad. Fizikai fájdalmat okoz, ha ki kell menned az utcára emberek közé, a felületes témákkal pedig egyszerűen nem tudsz mit kezdeni.

Mégsem kell, hogy örökre bevonulj a kis magányos kuckódba, örök boldogtalanságra ítélve magad. A jó hír az, hogy senki sem 100%-ban csak introvertált vagy extrovertált. Fogadd el, hogy valószínűleg sosem leszel az az arc, aki a parketta közepén, fejen pörögve lopja be magát mindenki szívébe. Miért kéne? Bőven elég az a 3-4 ember, akivel közeli, bensőséges viszonyt ápolsz, a sok felszínes kapcsolat csak kidobott idő.

A rossz hír, hogy néha muszáj lesz egy kicsit megerőltetned magad. Hidd el, ha hónapokon keresztül minden meghívást visszautasítasz, természetes, hogy barátok nélkül maradsz. Fogadd meg magadban, hogy havi egyszer legalább kimozdulsz otthonról – biztos tapasztaltad már, hogy utólag sosem bántad meg.

Tudom, hogy a fantáziabirodalmad ezerszer izgalmasabb, mint a realitás. De a valóságot semmilyen kitalált világgal nem tudod helyettesíteni. Ha pedig megvan a havi egy program, nyugodtan jutalmazd meg magad egy
sorozatnézős-maratonnal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here