Karácsonykor…hazafelé

"Apámmal minden évben ugyanazt a vitát folytattam le, mindig próbált meggyőzni az ünnep hiábavalóságáról, de én azzal érveltem, hogy ha nem is hisz benne, legalább pihenhet. Nem értette, miért mondom, a pihenés neki szenvedés volt. Az pihen, aki beteg, ő pedig megállás nélkül ment, tette a dolgát és persze zsörtölődött. Anyám hagyta. Muszáj neki, mondta gyakran. Az élteti, ha kimondja a bánatát. Nem igazán szomorú, inkább csak jelen akar lenni a világban a véleményével. Azért, hogy érezze, még számít valakinek."

Tényleg minden út hazafelé vezet karácsonykor? De jó is lenne, ha még lenne miért hazamenni! Szívesen beülnék a kocsiba, hogy gördüljenek alattam a kilométerek, és bosszankodjak azon, miért siet mindenki, vagy hogy megint nem esik a hó. Szívesen ácsingóznék romantikus képeslapra illő tájról, amelyet csak bentről jó nézni, de már nincs értelme.

Gyereknek lenni azért is jó, mert még élnek a szüleink.

 
 

Olyanok, amilyenek, mert tökéletlenségüket hamar észrevesszük, a varázs kamaszkor tájékán tűnik el, de vannak, lélegeznek, morognak és keseregnek. És ezt a morgást, a folytonos panaszt most visszasírom, mert nincs miért hazamennem. A régi ház falai még állnak, de hidegek és üresek,  senki nincs, aki befűtsön, aki elmondja, mekkora tévedése az embereknek ez a vásárlási őrület.

Apámmal minden évben ugyanazt a vitát folytattam le, mindig próbált meggyőzni az ünnep hiábavalóságáról, de én azzal érveltem, hogy ha nem is hisz benne, legalább pihenhet. Nem értette, miért mondom, a pihenés neki szenvedés volt. Az pihen, aki beteg, ő pedig megállás nélkül ment, tette a dolgát és persze zsörtölődött. Anyám hagyta. Muszáj neki, mondta gyakran. Az élteti, ha kimondja a bánatát. Nem igazán szomorú, inkább csak jelen akar lenni a világban a véleményével. Azért, hogy érezze, még számít valakinek.

Anyám nem vágyott nyomot hagyni maga után. Megsütötte a bejglit, a zserbót, ahogyan szokás, de a húslevest se hagyta el, mert őt úgy nevelték, hogy az ünnepek együtt járnak az illatozó, sárga húslevessel.

Minden évben ugyanolyan fánk volt, szerintem a faárus eltette apámnak. Ha nem tudtam volna, hogy a tűlevelek is lehullnak, azt hittem volna, csak kikapja a kamrából, annyira hasonló volt az előző évihez.

Visszagondolva, túl sokáig tartott, amíg sétálgatnom kellett 24-én apámmal meg a húgommal. Amíg a mozi életben volt, beültünk, és mindig megnéztük a Hófehérkét. Tíz éves lehettem, amikor kijelentettem, hogy soha többé nem akarom látni ezt a mesét, és tudom, hogy nem az angyalka díszíti a karácsonyfát. Apa csendesen a vállamra tette a kezét, és a tekintetében ennyi volt: ne rontsd el! A szája viszont mást mondott: A varázslatban akkor is hinni kell, amikor halványodik. Egyszer fájni fog a szíved, kislányom,  ha kitisztul a tekinteted.

Úgy éreztem, ez megint mellébeszélés, de hallgattam.

Szeretnék most megint hazafelé vezetni, nézni a sáros utakat, megcsodálni a kopár fákat, amiket nemcsak lombosan szeretek, és elhinni, hogy van valahol egy angyal, aki nekem díszít. Évek óta csend van, az üres házba nem költözik a fény. Félek, hogy már mállik a vakolat, és a szomszédok se figyelnek rá. Mind elmegyünk, de addig, amíg vagyunk, angyalokra, melegségre és szeretetre vágyunk.

Már nem lehetek gyerek, nem lehetek könnyelmű és gondtalan. Mégis abban bízom, hogy odafent, a felhők fölött, ahol mindig süt a nap, létezik két lélek, akik gondolnak rám. Karácsonykor a fa alatt értük is gyújtok két mécsest. Így a szeretet ünnepén mind együtt vagyunk. Hogy biztos vagyok-e ebben? Mindennél biztosabb.

Nem kell hozzá hit, csoda, érzem a szívemben. Számomra ez a karácsony csodája. Boldog, békés ünnepeket kívánok azoknak is, akik csak emlékeimben lehetnek velem a terített asztal mellett.

Az ő mécsesük fénye beragyogja majd az ünnepet.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here