Karrier romboló szokások

Kinevezések, külföldi utak, szakmai kihívások, fizetésemelés. Céges autó, laptop, telefon, home office. Azért dolgozol, hogy mindezeket elérd, nem? Teljesen jogos, és a kemény munka minden bizonnyal meg is hozza majd ezt az eredményt. De várj csak! Van itt néhány szokás, amelyet jobb, ha elhagysz, különben veszélybe kerül a munkahelyi előmeneteled!

Az állandó panaszkodás kifejezetten idegesítő és demoralizáló. Aki állandóan forgatja a szemét és vitriolos megjegyzést tesz a kollégákra, a papírmunkára vagy a túlórákra, azt előbb-utóbb elkerülik. Ahelyett, hogy energia vámpírként leszívnád a többiek munkakedvét, légy proaktív, és keresd a megoldásokat egy-egy problémásabb helyzetben!

 
 

Ha mindenről megvan a véleményed, és kéretlenül elő is adod azt, könnyen az okoskodó, mindentudó szerepében tűnhetsz fel, az pedig senkinek sem szimpatikus. Tanulj meg legalább annyit hallgatni (mások véleményét, vagy csak úgy szimplán…), mint amennyit beszélsz.

A sok-sok munka miatt könnyen megfeledkezhetsz az étkezésről, vagy az átöltözésről, felfrissülésről. Ez pedig előbb-utóbb ápolatlansághoz, elhanyagoltsághoz vezet. Ne engedj a kísértésnek: bármilyen elfoglalt is vagy, szánj időt a fizikai megjelenésedre!

Hallgasd meg a kritikát! Ne torkolld le azt, aki jobbító szándékkal visszajelzést ad a munkádról. Légy alázatos, aztán aludj egyet a vélemény-nyilvánítására, ésmérlegeld, hogy megfogadod-e a tanácsot!

Ha nem tudsz szépet mondani, inkább ne mondj semmit. Anyáink jótanácsa a munkahelyen is érvényes: ne szapuld a háta mögött a munkatársadat… hidd el, a negatív szavak, a pletyka és a kibeszélés visszaüt. És nagyon ellenszenvessé tesz a többiek szemében!

Ne légy antiszociális! Ha nem vagy hajlandó együttműködni a többiekkel, ha folyton figyelmen kívül hagyod a neked írt e-maileket, és lepattannak rólad az új ötletek, nem fogsz tudni feljebb jutni a ranglétrán. Ha alapvetően nem vagy egy nyitott csapatjátékos, nem árt szakember segítségét kívni és dolgozni magadon egy kicsit.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here