Két nő, egy eset.

A magánnyomozót általában úgy képzeljük el, hogy Philip Marlowe-ként ül a cigarettafüsttel átitatott irodájában, whiskeyt kortyolgat épp egy fontos adócsalási ügyön dolgozva, és hangszálait dekadensen rezegtetve kérdezi ki az épp aktuális megbízót. Anna és Dóra erősen rácáfolnak erre a képre. A Fédra női nyomozóiroda két tulajdonosa csinosan, kedvesen mosolyogva libben be az ajtón, és cseppet sem eldohányzott hangon mesélik, hogyan is kerültek a szakmába.

 
 

Milyen ügyekkel foglalkozik az irodátok?

A magánéleti nyomozások mellett elsősorban gazdasági ügyeket derítünk fel. Cégadatokat kutatunk, egyes gazdasági társaságokról olyan információkat, amire például ügyvédi irodáknak szüksége lehet. Cégvásárláskor, vagy tulajdonosváltáskor a cég vagyoni hátterének vizsgálata; szerződést kötő felek leinformálása; kapcsolatrendszerük, esetleges tartozások felderítése, illetve kapcsolati körének feltérképezése is feladataink közé tartozik. Dolgozunk magánszemélyeknek, cégeknek és ügyvédi irodáknak egyaránt.

A magánéleti nyomozások általában hűség- és lojalitásvizsgálatra, válófélben lévő párok vagyoni- és erkölcsi helyzetének ellenőrzésére terjed ki, információgyűjtés és megfigyelés formájában.

Van annak jelentősége, hogy női magánnymozóirodát működtettek?

Mindenképpen, hiszen éppen ezért döntöttünk úgy évekkel ezelőtt, hogy ketten belevágunk. Házassági problémák és szerelemféltés esetén a nők sokkal szívesebben mondják el a problémáikat egy másik nőnek, mert együtt érzünk velük, és sokszor – mivel velünk is hasonló dolgok történtek – félszavakból is értjük egymást. Egy bántalmazott, megcsalt, átvert nő nem egyszer találkozik olyan férfi nyomozókkal, akik lenézik, lesajnálják, és sokszor működik az áldozathibáztatás is. Nálunk ez teljesen elképzelhetetlen. Azért is dolgozunk így együtt, mert ebből a szempontból is nagyon jól kiegészítjük egymást. Anna a racionálisabb, én pedig a beleérző. Ha ő nem lenne, én biztosan sokat lelkiznék egy-két ügyön, de akkor ő közbelép és figyelmeztet, hogy ez nem a mi életünk, hanem a megbízóé, és csak egy bizonyos határig terjed a feladatunk.

Volt valami személyes indíttatásotok, vagy ez egy megélhetési forrás számotokra?

Is-is. Személyes indokok nélkül szerintem nem működhetnénk ilyen sikeresen.

Évekkel ezelőtt még mondhatom, hogy teljesen hétköznapi emberek voltunk, csupán rólam volt elmondható, hogy rémes párkapcsolataim voltak, ezáltal tapasztalatból tudom, hogy a hozzánk forduló hölgyeknek, milyen segítségre van szükségük. Az én életemben volt testi-, lelki bántalmazás, megcsalás, volt, hogy belekevertek olyan ügyekbe is, amik egészen a rendőrségig jutottak. Meg kellett tapasztalnom, hogy mindig csak magamra számíthattam, hiszen adódtak olyan szituációk, amikor a család és a barátok segítsége kevésnek bizonyult. Ilyenkor van szükség olyan emberekre, akik egy mély, őszinte beszélgetés után kívülállóként látják a helyzetet.

Mindig is érdekelt a jog, elvégeztem a jogi asszisztensi iskolát, szerettem volna a bíróságon elhelyezkedni, de éppen befagyasztottak 5000 közalkalmazotti állást. Gondoltam egyet, és elvégeztem az OKJ-s magánnyomozói tanfolyamot, így lettem női magánnyomozó.

Szerencsémre azonnal el tudtam helyezkedni egy neves nyomozóirodában, akik rögtön be is dobtak a mélyvízbe.

Egykettőre megtanultam mindent. Ott elsősorban gazdasági nyomozással foglalkoztunk. Főleg bankok számára kellett felkutatni olyan mély szegénységben élő, kelet-magyarországi adósokat, akik pár tízezer forintért, kockáztatva kis házrészüket, vettek fel jól szervezett csapatoknak hiteleket. Amúgy is érzékeny embernek gondolom magam, nagyon komoly lelki megpróbáltatás volt, 6-7 éven keresztül Körülbelül egy éve divatba jöttek az ú.n. szerelemféltési ügyek.

Ha beütöd a keresőbe, hogy „magánnyomozás”, a szerelemféltés a legkeresettebb tevékenység.

Az irodátokat jellemzően inkább feleségek vagy férjek látogatják megbízóként?

Szeretők.

Kicsodák? Igen, gondolom azt figyelitek, hogy van-e szeretője egy férjnek vagy feleségnek.

Nem. Tudom, hogy furcsán hangzik, de a legtöbb esetünkben szerető figyelteti a szeretőjét. Arra kíváncsi, hogy csak az övé-e, mondjuk a rá költött pénz „megtérül-e”, vagy abban a lakásban, ahol egyébként ők szoktak találkozni, nem találkozik-e mással.

Hogyan zajlik egy megfigyelés? Kávéval és fánkkal ültök a kocsiban és követitek a megfigyelt szeretőt, amerre jár?

Se kávé, se fánk sajnos. A kávé szigorúan tilos, mert attól sokat kell mosdóba menni. (nevet) De félretéve a tréfát, szorosan együttműködünk a megbízóval, hiszen ő tudja, hogy merre, milyen útvonalon szokott járni a párja, hol lehetnek olyan időszakok, amikor a megcsalásra sor kerülhet. Ezekre az időszakokra koncentrálunk elsősorban, és természetesen – mivel legalább 4 autó kell egy megfigyeléshez – ilyenkor több kollégát is bevonunk az ügybe.

Mennyi ideig tart egy megfigyelés nálatok? Mikor tekinthető lezártnak egy ügy?

A legrövidebb 3 napig, a leghosszabb két hónapig tartott. Nyilván attól is függ, hogy mennyi idő alatt tudunk eredményt felmutatni. Ha két hónap alatt sem találunk semmit, akkor nagy valószínűséggel nincs is mit megtalálnunk. Ekkor vagyunk igazán bajban, mert a megbízó azért jön hozzánk, hogy megbizonyosodjon a gyanújáról. Ha kiderül, hogy a megfigyelt személy tisztességes, akkor ezt ugyanolyan nehezen fogadják el, mint ha megcsalja az illetőt. Így nem igazán van jó eredmény.

Van köztetek valamiféle leosztás, hogy ki mondja meg a jó hírt és ki a rosszat?

Valójában sose tudhatjuk mi a jó hír és mi nem. Amikor egy hölgy válásakor férjének eltitkolt vagyonára bukkantunk, tájékoztattuk, hogy a férfi szeretőt is tart. A hölgy első reakciója a düh volt, és minden módon próbálta bizonygatni nekünk, hogy ez lehetetlen, a férje valójában nem a szerető házába ment be, hanem a kapualj mellett lévő kis boltba.

Ezek szerint általában bűnösök a megfigyeltek a megcsalásban?

Mit gondolsz?

Félek, hogy igen.

Jó hírt mondok: az esetek 70 százalékában nem azok.

Akkor mi mással is fejezhetnénk be a beszélgetést, mint azzal az optimista üzenettel, hogy ha a férjünkhöz, feleségünkhöz nem is, de legalább a szeretőnkhöz hűségesek vagyunk. Köszönöm a beszélgetést! 

A Fédra Női Nyomozóiroda elérhetősége iroda@fedra007.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here