Kovács Beatricsét várják a portán!

Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés… meg az, hogy mondjuk Szabó Dagobertnek vagy Károlyi Kandidának lenni vajon jó-e, vagy inkább csak vicces… kérdés továbbá, hogy vajon mit érdemel az a szülő, aki ezt a nevet adja a gyerekének? Jaa, hogy semmit, hiszen joga van a neki tetsző extrém neveken hívnia utódait?! Hát, jó. 

A szabad és különleges névválasztás hívei egy laza “kinek mi köze hozzá” vállrándítással Kovács Ketrin Zetának szólíthatják mostantól a család (nőnemű) szeme fényét… de aki elől elhappolták ezt az unikumot, ne csüggedjen: anyakönyveztethető a Dzsindzser, a Balzsam, a Britni és a Riana is. (Varga-Nagy Kandida Balzsam megvan? Az a kemény, nem a kád széle!) 

 
 

Minden évben a szánkba rágják, hogy az új nevekről egy nyelvészekből álló bizottság dönt, mérlegelve, hogy az adott név beleillik-e a magyar nyelv logikájába, helyesírásába (Grész, Dzsindzser, könyörgöm?!), illetve, hogy nem feszegeti-e a jó ízlés határait (például, hogy ne szaladgálhassanak Lakatos Jézusok és Kerékgyártó Hitlerek a középiskola folyosóján…). Így születik meg a Lista, amely aztán napokig nem kis felháborodást – és derültséget – okoz az internet gyermeket váró, vagy csak simán kíváncsi olvasói között. Ilyenkor büszkén verik a mellüket a Mihályok és Erzsébetek szülei, és idegesen csattannak fel a különleges nevű gyermeket nevelők. Az okosabb kommentelők rápirítanak a fanyalgókra, hogy ez meg az a név bizony már létezett itt meg ott, és amúgy is tök rendben van, csak ők műveletlenek és ódivatúak… Szóval, a Listáról mindenkinek véleménye van. (Biztos a csecsemőknek is lenne, akik a Listáról kapnak nevet, de őket ugye nem kérdezi meg senki…)

Egy biztos: évről évre hajmeresztő, már-már szánalmas nevek kerülnek be a választhatók közé… Hogy megható történet áll-e a szülők kérelme mögött, vagy csupán a feltűnni vágyás, nem tudom. Csak azt, hogy együtt érzek korunk postásaival, tanítónőivel és banki ügyintézőivel, akik nevetés nélkül próbálják meg lebetűztetni újra és újra, hogy Bor-bí-ró Ben-ve-nú-tó, vagy, hogy Szi-lá-gyi Dzsin-dzser Asz-szun-ta…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here