Magányos vagy, vagy egyedül érzed magad?

Magány vagy egyedüllét? Nem mindegy. A magány az, amikor hosszabb ideje szenvedünk a társtalanságtól, mely egészen felőröli az önbecsülésünket, derűnket, az egyedüllét viszont sok esetben még építő is lehet – segít befelé figyelni, tisztázni a társas életünkben felmerült problémákat. Míg az egyedülléten a legtöbbször tudatosan változtathatunk, addig a magány irányíthatatlanul letarolhatja az érzéseinket. 

A jellemet negatívan formáló magánynak több fajtája is van, amellyel életünkben találkozhatunk, és amellyel másként kell megküzdenünk: létezik egzisztenciális, érzelmi és szociális magány is.

 
 

Az egzisztenciális magány az emberi létezés szerves része, mondhatni elkerülhetetlen. Bár negatív érzéseket is kelt, valójában előremozdít – a létezésen alapuló magányosság érzése segít eljutni egy magasabb érzelmi, spirituális szintre. Hol van a helyem a világban? Kik a társaim a Földön, és kik azok, akikkel nincsen dolgom? Van élet a földi lét után is? Egyedül jöttem a világra, és egyedül is megyek el innen, nem rémisztő ez egy kicsit? Van értelme ennek az egésznek? A kérdések, amelyek bennünk kattognak, nem egyediek, a legtöbb emberre rátör az egzisztenciális magány élete egy bizonyos pontján. Ezt a problémát csak a materiális dolgokon túli valóság kutatása oldhatja meg: ima, meditáció, hála-alapú életforma kialakítása, egy lelassult élet, melyben valóban jelen vagyunk. 

Az érzelmi magány az, amit a legtöbben magányosságnak ismernek: a kínzó egyedüllét, amikor az embernek nincs társa, barátai, családtagjai, és egyedül kell eltöltenie ideje nagy részét. Ezen csak úgy segíthetünk, ha társaságot keresünk, és megpróbálunk elmélyíteni néhány emberi kapcsolatot. 

A szociális magányt alkalomszerűen érzi az ember: ha elmegy egy házibuliba, ahol senkit sem ismer, de nincs kedve új emberekkel megismerkedni, akkor érezhet szociális magányt. De akkor is előfordul ez a fajta elszigetelődés, ha az ember egy ellaposodott, kiüresedett kapcsolatban él. Van vele valaki, aki elvileg a társa, de úgy élnek együtt, mintha idegenek lennének. Bármennyire is nehéz, ezen a magányon csak az segíthet, ha elkezdünk egy új hobbyt vagy sportot, és hasonló érdeklődésű emberek közé megyünk.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here