Mi köze a rövid szoknyának a tbc-hez?

Mi motiválhat egy divattervezőt? Nos, hát a gyökerei, vagy a természet szépségei, esetleg a divatos zenei irányzatok. Netalán a halálos kórságok. Micsoda? Ez egészen bizarrul hangzik. Pedig a történelem során több divatos öltözetet vagy kiegészítőt egészen egyszerűen azért találtak ki és vezettek be, mert egy nyavalya ellen védekeztek.

Az 1800-as évek közepén a viktoriánus Angliában például rövidültek a szoknyahosszak. Semmi szemérmetlenség nincs ebben. Az ok csupán annyi, hogy a közfelfogás szerint a nők földig érő ruháikkal összeszedik az utcán a különféle baktériumokat, amit aztán így bevisznek a lakásba, betegséget okozva és terjesztve. Ebben az időben rengetegen haltak meg TBC-ben, ezért mindenki fekete ruhát viselt, amely így kétes népszerűségnek örvendett akkortájt.

 
 

A spanyolnátha 1918-tól napjainkig világszerte 50 millió ember halálát okozta. Japánban 470 ezren haltak meg ebben a szörnyű betegségben. A hatóságok szerint a kór az arc elé helyezett maszkkal elkerülhető, így lett Japánban divat a szájmaszk. De nem ám a hagyományos, zöld, géz-szerű anyagból készült, eldobható darab! Hanem a kis masnis, csipkéből varrt, csodaszép színekben pompázó (a férfiakra is gondolva, varrtak fekete színűt, zebracsíkosat és terepmintásat is)! Csak 2014-ben 23 milliárd yent költöttek el maszkokra…

Érzékeny divattervezők figyeltek a sérült gyermekek igényeire is: így készültek el a bénulásos betegséggel küzdők számára a bonyolult gombos helyett a tépőzáras ruhadarabok, az autista gyerekek pedig könnyen leszedhetik a ruhacímkéket, amelyek annyira irritálják őket. Az argentin Maria Sol Ungar például pontírásos, méretezést és mosási instrukciókat tartalmazó ruhacímkét készít látássérült vásárlóknak.

A ma ismert legdivatosabb malária ellen védő ruházatot Matilda Ceesay dizájnernek és Frederick Ochanda kutatónak köszönhetjük. A kapucnis, áttetsző felső nem csak menő, de hasznos is: az anyaga háromszor hatékonyabban véd a fertőző szúnyogok ellen, mint a hagyományos moszkitóhálók. A malária 2017-ben 425 ezer embert pusztított el a WHO felmérése alapján.

Nem mindennapi használatra, inkább figyelemfelkeltésre készítette meghökkentő menyasszonyi ruháját Adriana Bertini. A 80 ezer óvszer felhasználásával készült ünnepi öltözettel a dizájner arra a közel 38 millió emberre kívánta felhívni a figyelmet, aki a 2018-as UNAIDS adatok szerint ma HIV fertőzöttként él a Földön.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here