Mondd, alszol te eleget?

A teljes sötétségben, elektromos eszközöktől távol, csendben, nem túl melegben alvással eltöltött órákat nem pótolja semmi: sem sport, sem diéta, sem semmiféle más relaxációs tevékenység. Aludni kell az egészséges hormonháztartásért, a kiegyensúlyozott lelki életért, és még a megfelelő étvágyért is.

De hogyan is aludjunk jól?

 
 

Nem is olyan könnyű pihentető módon aludni… először is: meg kell találnunk, mikor és mit sportoljunk ahhoz, hogy esténként hamar és mélyen el tudjunk aludni. Mindenkinek más az ideális: az, amikor az izmai a legerősebbek, és jól tolerálja a fájdalmat. 

Sokan azt hiszik, hogy egy lefekvés előtti lefekvés, azaz egy jó szex a szép álmok kulcsa… pedig nem. Az emberek vágy-görbéje a legkevesebbszer emelkedik fel éppen este, amikor a test és a lélek már el van csigázva. Ki mondta, hogy csak este lehet összebújni? Hát, a “brit tudósok” biztosan nem – az alvás minősége szempontjából legalábbis nem a legjobb ötlet. 

Nem meglepő, de az édes álmot az étkezés is nagyban befolyásolja. Hogy mikor, mit és mennyit kell ennünk egy jó pihenésért, azt egyénileg kell kikísérleteznünk (de egy biztos: este kilenckor pacalt enni egyikünknek sem üdvös…). 

A képernyő bámulása és a kütyük nyomkodása kifejezett álomgyilkos. Egy órával lefekvés előtt már célszerű kikapcsolni ezeket!

Ha jót akarunk aludni, ne öltözzünk túl, és kerüljük a szűk, illetve műszálas hálóruhákat. Hagyjuk, hogy a bőrünk levegőhöz jusson! 

Egy kiszellőztetett, nem túlságosan befűtött szobában lehet jót pihenni. Nem árt egy pár csepp illóolajat is elpárologtatni lefekvés előtt. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here