MyMirror Kult – A katedrális

A igényesen megírt, fordulatos regények kedvelőinek nem kell bemutatni a walesi írót. 100 milliós példányszámban kelnek el a művei. Nem egyszer vezette e New York Times bestseller listáját. Több művére is lecsapott a filmipar. Megfilmesítették a talán legkedveltebbet, A katedrálist is. Magyar vonatkozása is van, mert itteni helyszíneken készült jó pár jelenet és magyar színészek is részesei lehettek a nagyszabású feldolgozásnak. Hogy mitől más ez a regény, mint a hozzá hasonlók? A fordulatos, hitelességre törekvő kifejezés jelen esetben nem csak egyszerű szófordulat. Az író valóban sokat kutatott, hogy történelmileg hiteles legyen.

Rendkívül sok szereplőt és szálat vonultat fel. Mindegyik részletesen kidolgozott. Jelen van a méretes regényben gyilkosság, ármány és árulások is. Természetesen nem maradhat ki a szerelem is a gyilkosság mindent felkavaró vonala sem. A XII. században játszódó történet Kingsbridge-ben zajlik és egy katedrális építése az apropó. Az író annyira pergőn és filmszerűen tárja elénk a város mindennapjait, hogy akaratlanul is részesei lehetünk a kornak. Az ízek, illatok, az emberek életre kelnek. Olyan „3D-s könyv” ez, amely ritkán jelenik meg filmkockaként a szemünk előtt.

 
 

Benedek-rendi szerzetesek küzdenek a külvilággal és saját berkeiken belül az emberi gyarlósággal. Irigység, féltékenység, tiltott szerelem mind életre kel és ki is lép a könyv lapjairól. Mindeközben épül a katedrális, majd kis híján elpusztítják. Aztán mégis feléled és napról napra nő ki a földből az emberi kéz alkotta csoda.

Ken Follett finom részletességgel merül el a kínzás, szenvedés és az alattomos emberi lélek világában. Mégis a könyv minden sorában sejteti a reményt a jóra.

Az 1989-ben kiadott mű semmit sem veszített népszerűségéből. Azóta az író megírta a történet folyatását is, amely nem közvetlen csatolása a fenn említettnek. Ha letehetetlen könyvre vágyunk, akkor vegyük kézbe A katedrálist és Az idők végezetéig című könyvet is, de az író többi műve sem elhanyagolandó. A Tű szénakazalban is izgalmas, rejtélyes, és filmes feldolgozást is kapott a remek Donald Sutherland főszereplésével.

Az 1949. június 5-én született író éppen ma 71 éves. Isten éltesse!

fotó: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here