MyMirror Kult – Csinszka, aki akár 21. századi nő is lehetne…

Boncza Berta nehéz útravalóval indult neki az életnek, mert apja saját nővérének lányát vette feleségül, így a frigy vérfertőzésnek minősült. A kislány az erdélyi Csucsán elkényeztetett várkisasszonyként nőtt fel. Apja 16 évesen svájci intézetbe küldi, hogy mindent megtanuljon, amit egy elegáns, művelt lánynak tudnia kell a múlt század elején. Ettől a pillanattól fogva Bertuka, ahogy a család nevezi, életre kel.

Ugyanúgy unja a tanulást és a szigorú rendet, mint a mai lányok. Mindennel próbálkozik, legfőképp, hogy valamiképpen kitűnjön a többi közül. A régi világ sztárjai a költők, írók, festők. Az akkori lányok értük rajonganak. És messze Svájctól, Magyarországon az egyik legnagyobb, legmenőbb férfi, a költőóriás, Ady Endre. Ady tudatosan készíttet magáról előnyös fotókat és azokat dedikálva küldi szerte az országban, mintegy elhintve a népszerűsége magvait. Az unatkozó lányok, akiket nem köt le a horgolás, kötés és hosszú téli esték hangulata, írogatni kezdenek neki. Küldik a verseiket vagy gyenge próbálkozásaikat.

 
 

A 16 éves lány is ezt teszi, közben meg udvaroltat magának, olykor több vasat is tartva a tűzben. Eljátssza a szerelmet, kacérkodik kibontatlan érzéseivel. Ez időben fogalmazódik meg benne a híresség utáni vágy is. Melyik lány ne akarna címlapokra kerülni vagy lájkokat gyűjteni manapság? Ő is ezt teszi korabeli módszerekkel. Önmagát különlegesként tüntetve fel, árulja a fiatalságát és eldönti, hogy, ha törik, ha szakad, nem engedi, hogy elfelejtsék. Szerelmes a szerelembe. Szórakoztatja magát és élvezi, ha a figyelem rá irányul. Négy év levelezgetés után, ami ma elképzelhetetlen lenne, még a négy hét is sok, találkozik a Férfival, akiről úgy gondolja, hogy az örökkévalóságba vezeti.

Még csak 20 éves, amikor eldönti, hogy márpedig ő felesége lesz az országos hírű szoknyapecér, erősen alkoholizáló és szifiliszes zseninek. Mint egy ostoba tinédzser, aki nem lát mást, csak a nevét neonfénnyel villogni egy pláza tetején. Hiába az apai tiltás, férjhez megy. Az álmok sem akkor, sem most nem tudnak kilépni a ködfelhő mögül. Még a házasság előtt hiteget másokat is, sőt a jövendő vőlegénnyel sem őszinte. Igazi rafinált nőként éli a 20. század haladónak hitt éveit.

És leszállni a földre, elfogadni, hogy a házasság nem biztos, hogy rózsaszínű, senkinek sem könnyű. Megtapasztalni, hogy a férjünk más nőknek is kihívás, szintén nem az. Elviselni, hogy mellette szürkék vagyunk, cseppet sem biztató. És Bonca Berta, aki immár Csinszka nevet kapva egy játék során, rájön, hogy nem könnyű életet választott. Becsülettel ápolja a beteg, kiállhatatlan, nehéz természetű Adyt. Annak halála után gyorsan más híresség után néz. Pár hónapra rá már Babitsra veti ki a hálóját. Az energikus, szeszélyes fiatal özvegynek sikerül is behálóznia. A rövid románc után Márffy Ödön, a feltörekvő festőművész következik. Csinszka hírnevet és elismertséget akar mindenáron. Még ha ezt csak úgy éri érheti el, hogy mások múzsája lesz. Versei, novellái múlandónak bizonyulnak.

Második házassága halálával ér véget. 40 évesen kap agyvérzést.

Végül mégis sikerült az álmot valóra váltania. Rövid élete során, rajongva szerelemért, nem halt meg ismeretlenül.

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here