Nagy szerelmek 7. – Romy Schneider és Alain Delon

A nagyközönség hajlamos elájulni, ha szép embereket hoz össze az élet. Márpedig Romy Schneider esetében nem mondhatunk mást, mint azt, hogy valóban két gyönyörű ember élte meg a szerelmet a maga viharaival és szépségeivel.

A nagyközönség hajlamos elájulni, ha szép embereket hoz össze az élet. Márpedig Romy Schneider esetében nem mondhatunk mást, mint azt, hogy valóban két gyönyörű ember élte meg a szerelmet a maga viharaival és szépségeivel.

1958-ban találkoztak először, amikor már Romy híres színésznő volt, a Sissi filmek óriási sikere után. Próbált kiszabadulni a bájosnak beállított császárné szerepéről, akinek életéről negédes és valótlan trilógiát forgattak, ami mindmáig nagy kedvence a közönségnek. A színésznő ekkor vállalta el a Christine c. film főszerepét, amelyben partnere az akkor még közel sem befutott Delon lett. A fiatal színész a maga vadságával, nemtörődöm viselkedésével nem lopta be magát a lány szívébe, sőt kifejezetten nem kedvelték egymást a forgatások alatt. A forgatás végére azonban Romyban fellobbant a szenvedély, és úgy érezte, hogy a zabolátlan, korlátokat nem ismerős Delon nélkül egy pillanatig se tud levegőt venni. Utána megy, és három hónap múlva már el is jegyzik egymást. A korabeli sajtó nem győz cikkezni róluk, hiszen sikeresek és szépek, pontosan olyanok, mint a mesebeli hősök, akiket szeretünk tökéletesnek látni.

 
 

1960-ban mutatják be a Ragyogó napfény c. filmet, amely világhírt hoz Delonnak. Ettől a pillanattól kezdve szinte bombázzák őket szerepekkel, de a karriert meg a magánéletet összeegyeztetni gyakorlatilag lehetetlen sérülések nélkül. Mindketten szenvedélyesek és erős egyéniségek, ami a mindennapokban, ha egyáltalán jut nekik az egyszerű pillanatokból, kemény összetűzéseket eredményez. Az esküvőt is halogatják, Romy édesanyja nem titkolja, hogy ki nem állja Delont, akiről azt tartja, hogy túlságosan megbolondítja a lányát.

A rendszeres távollétek és forgatások mindkettőjüket igénybe veszi, és azt pletykálják, Delon képtelen hűséges maradni, ami nem  csoda, hiszen annak a mosolynak és tekintetnek ki tud ellenállni? Valószínűleg senki, nem mintha a sztár tiltakozna a nők rohama ellen. A filmvilág, a csillogás és a rengeteg csábítás nem teszi nyugodtabbá az amúgy is felfokozott együttléteiket. Delon közben megismerkedik későbbi feleségével, Nathalie-vel, és egy 15 oldalas levélben szakít Romyval. A lány kishíján elemészti magát, italhoz menekül, nyugtatókat szed és semmitmondó kapcsolatokban próbál vigasztalódni.

Romy abból az osztályból jött, amelyet a világon a legjobban utálok, és soha nem tudtam megszokni a burzsoá allűröket. Ötéves együttlétünk nem tudta elhomályosítani a korábban megélt húsz évemet, számomra így két Romy létezett. Az egyiket a világon mindenkinél jobban szerettem, a másikat a világon mindenkinél jobban gyűlöltem. Ez a kettősség nem tarthatott sokáig” – nyilatkozta később Delon.

A pokoli szenvedés csillapodtával Romy 1965-ben férjhez megy, és szül is egy kisfiút Harry Meyennek. Ez az időszak megnyugvást és boldogságot ad neki, miközben egykori szerelme is megnősül, amit ő a lapokból tud meg, de az a házasság is szürke unalomba torkollik, majd válásra kerül sor.

1969-ben, amikorra Romy már kiesik a filmrendezők kegyeiből, viszont Delon a csúcson van, a férfi megkapja A medence c. film forgatókönyvét, amitől el van ragadtatva. Elvállalja, de csak abban az esetben, ha volt szerelme lesz a partnere. Életük legszebb közös filmjét készítik el, amely vibrál az izgalomtól és az erotikától, tudván, hogy főhősei előzőleg a valóságban is megélték. A film nagy siker lesz, és a pár immár megnyugodva és baráti érzelmekkel válik el egymástól.

Egy válással a háta mögött, Romy újra férjhez megy volt sofőrjéhez, és most kislánya születik. Testi, lelki szenvedései azonban nem múlnak, ingerlékennyé válik, újra ivásba fojtja fájdalmát, amit a férje nem tud elviselni, ezért benyújtja a válókeresetet.

A színésznő boldogtalansága nem csillapodik, féktelen viselkedése, kiszámíthatatlansága miatt rossz szemmel néznek rá környezetében és a film világában is.  Csupán 41 éves, amikor daganatot találnak a testében, és eltávolítják. Viszont a sors fonalát szövők nem kímélik a színésznőt. 14 éves fia felmászik egy vaskerítésre, amely felnyársalja. Ez az a pillanat, amelytől Romy már nem akar élni. Egy évvel később elalszik örökre. Kiderül róla, hogy túl sok nyugtató volt a szervezetében, nem a szíve állt mega, ahogy a külvilág hiszi.

. “Egy anya szíve állt meg, aki nem tudta túlélni fia halálát. Csak szerettük volna hinni, hogy még életben tartja méltósága, bátorsága, kivételes ereje, a lánya… Romy huszonöt évet jelentett az életemből. Huszonöt év barátságot, szerelmet. Amit őrzök róla, az a mosolya, amely beragyogta. A lélek mosolya. Ő volt és marad a nő, a szerelem, a teljesség számomra” – mondja Dekon.

Másnap megérkezik hozzá és egész éjjel virraszt mellette.

Mindketten életük nagy szerelmének tartották a másikat, de a mégsem tudtak megmaradni egymás mellett. A szépséges színésznő, akinek nem sok boldogság jutott az életében imádott fia, David mellett nyugszik Boissy-sans-Avoirban.

Az ő meséjük nem úgy ért véget, ahogy mi egyszerű halandók szeretnénk. A boldogan éltek, míg…valóban csak a filmeken létezik, mert a sors nem sűrűn hagyja, hogy a szerelmesek egymást kezét fogva éljenek az idők végezetéig. Szerelmük azonban bizonyára megmaradt és elraktározódott Delon emlékezetében, amelyből nem kopik ki soha, amíg a színész szíve nem szűnik meg dobogni.

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here