Öt jel, hogy túlságosan meg akarsz felelni másoknak

Ha valamire igent mondasz, az azt jelenti, hogy valami másra nemet kell mondanod. Azaz, ha minden munkatársad, barátod vagy családtagod kérésére igent mondasz, akkor előbb-utóbb a saját igényeidre “kell” nemet mondanod – azaz kihagyni a mozis estét, lemondani egy edzést, vagy nullára redukálni a szabadidődet, és hasonlók. Szóval, ha képtelen vagy elutasítani egy meghívást, egy segítségkérést, vagy csak egyszerűen nem tudsz másnak nemet mondani, akkor biztos, hogy túlzottan meg akarsz felelni másoknak.

Ha egy döntés meghozatalánál előbb az jut eszedbe, milyen válaszra számít a másik fél, és csak aztán veszed fontolóra, hogy te magad mit szeretnél, akkor fix, hogy túlteng benned a megfelelési vágy.

 
 

Egy nap mindenkinek 24 órából áll. Ezért fontos, hogy úgy töltsd, ahogy az neked jó: a te értékrended szerint. Ha a gyermekeiddel töltött minőségi idő fontos neked, akkor meg kell tanulnod finoman leszerelni a barátnődet, aki állandóan szívességet akar kérni tőled vagy naponta órákon át csevegne veled telefonon. Ha megfordult már a fejedben az a gondolat, hogy az életedet valahogy nem a saját értékrended szerint éled, harmonikusan, akkor bizony biztos, hogy már kórosan meg akarsz felelni a külvilágnak.

Képtelen vagy szívességet kérni? Te mindenki kérésére ugrasz, viszont nehezedre esik segítségért folyamodni? Ez is egy jel arra, hogy meg akarsz felelni másoknak, és nem akarsz sem terhükre lenni, sem gyengének bizonyulni előttük.

Nem tudod leállítani az anyósodat, aki ekézi a házasságodat? Ismét kölcsön adsz annak, akiről tudod, hogy úgysem adja vissza a pénzt? Ha nem tudod okosan meghúzni a határokat, és sokan könnyen átlépik azt, akkor tudhatod, hogy a másoknak való megfelelés kóros méreteket öltött.

Szétforgácsolod az energiáidat, ha mindenkinek meg akarsz felelni. Ami egyébként is lehetetlenség, hidd el! A mentálisan erős emberek tudnak (vagy megtanulnak!) megfelelő időben, helyen és személynek nemet mondani.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here