Paul McCartney

Ma 77 éves Sir James Paul McCartney énekes-zeneszerző-basszusgitáros, minden idők egyik legsikeresebb muzsikusa, aki többek között azt a Yesterday című dalt is jegyzi, amit több mint 2200 előadó dolgozott fel azóta.

 
 

Paul 1942-ben született abban a liverpooli kórházban, ahol édesanyja nővérként dolgozott, de édesapja nem lehetett jelen kisfia születésénél, mert önkéntes tűzoltóként a II. világháborúban szolgált.

Az apuka a lánglovagi hivatás mellett zenészként is tevékenykedett, rézfúvós és zongorista volt egy jazzband-ben. Fia tizennegyedik születésnapjára vett is egy trombitát, hátha az utód swingelve követi majd az atyai példát, de ezt a tervét fújhatta: Paul elcserélte a rezet egy akusztikus gitárra, merthogy trombitálás közben nem tudott énekelni. Amit amúgy nagyon szeretett – és bár a templomi kórusba való felvételét két alkalommal is elutasították, később bebizonyosodott, a földkerekség egyik legismertebb és legdrágább hangjával rendelkezik.

Ráadásul balkezes (mint mondjuk Jimi Hendrix, Kurt Cobain vagy Albert King), és mivel akkor a hangszerkészítők még nem gondoltak az ellenoldalra, elég macerás volt jobbkezes gitárokon játszani: így sorstársaival együtt fordított sorrendben szerelte fel a hangszert és így kezdett a húrok pengetéséhez.

Ezt aztán elég sikeresen tette, 15 évesen csatlakozott John Lennon csapatához, a Querrymen-hez, amelyből később minden idők legnagyobb hatású zenekara született, a Beatles.

De ez sem indult annyira zökkenőmentesen: első fellépésük alkalmával Paul annyira izgult, hogy hangja recsegni kezdett, Lennon pedig konkrétan kiröhögte későbbi szerzőtársát. Hamburgi tartózkodásuk sem volt túl vidám 1960-ban, amikor egy sötét szobában szállásolták el az akkori dobossal, Pete Besttel. Hogy némi fényt gyújtsanak az éjszakában, tüzet csiholtak és lángra lobbantottak egy óvszert – ezért a hűvösön csücsültek pár órát, majd maguk mögött hagyták Németországot és az égett kaucsukszagot.

De aztán jöttek sorban a sikerdalok, a Twist and shout, az All my loving, a Hard day’s night, majd a Yesterday vagy később a While my guitar gently weeps – ezen a dupla fehér lemezen pedig több dal is volt, amit Paul dobolt fel.

1970-ben, a Beatles felbomlása után sikeres szólókarrierbe kezdett, de olyan sztárduettekben is énekelt, mint az Ebony and Ivory Stevie Wonderrel, vagy a Girl is mine Michael Jackson Thriller c. lemezéről, Rióban pedig több mint 350 000 ember előtt lépett színpadra.

2001. szeptember 11-én épp egy repülő fedélzetén tartott New Yorkba, amikor kinézett az ablakon és látta, egy másik gép beleszáll az ikertornyokba. Elmondta, miután landoltak, azonnal egy bárba ment és megivott egy italt, majd egy jótékonysági koncertet adott a tragédia áldozataiért – a New Yorki Rendőrkapitányság pedig tiszteletbeli rendőrré avatta.

Bár a Beatle-srácok közül őt tartották a legvonzóbbnak, a legkésőbb neki kötötték be a fejét: 1969-ben elvette Lindát, akitől három gyermeke született, sőt Paul felesége első házasságából származó lányát is örökbe fogadta. Linda 1998-ban halt meg mellrákban, ami mélyen megrázta a zenészt. Majd következett Heather Mills, és egy közös gyermek – a válás azonban hangos, botrányos és anyagilag is fájdalmas volt: McCartney 24 millió fontos bankjegye bánta.

De azóta újra megtalálta a boldogságot, 2011-ben vette el Nancy Shevellt, akivel azóta is harmóniában élnek.

Több mint 40 éve vegetáriánus és nagy állatvédő, Putyinnal találkozott a taposóaknák elleni harc kapcsán, sőt, a fókavadászat szigorításáért is felszólalt Új-Fundland szigetén. 77 éves korával együtt is igen jól fest, sokszor ragad ecsetet és többször is volt kiállítása szülővárosában, Liverpoolban.

Amely két rivális csapatnak is helyet ad az angol focibajnokságban, a Premier League-ben: Paul pedig mind a Liverpoolt, mind az Evertont teljes mellszélességgel támogatja. A foci mellett a kevésbé zajos meditációnak is nagy híve, így a mai napon mi a következő mantrával köszöntenénk lovagias módon:

Sir Paul McCartney, Isten éltessen!

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here