Riadó! Veszélyes támadás

Ha ébredtél már piros, viszkető csípésekkel a testeden, akkor Te már valószínű, találkoztál velük. Napjaink egyre gyakoribb és egyre nehezebben elpusztítható vérszívói, álmunkban támadnak ránk és csípéseikkel keserítik meg életünket.

 
 

Persze, most mindenki a szúnyogokra gondol…. De nem, ők kispályások ezekhez az alamuszi és kellemetlen támadókhoz képest…

Kikről van akkor szó?

4-7 milliméter hosszúságú, rozsdabarna színű, szárnyatlan kis rovarokról, akiknek egyébként lapos testük a kiszívott vértől hatalmasra duzzad. Ők az ágyi poloskák! És igen, azért ágyi mert az ágyunkban érzi a legjobban magát, ott szaporodik, él boldogan és szívja a vérünket… Szó szerint!

Gyorsan szaporodnak, hiszen a nőstény élete során naponta kettő-négy petét is rak és nincs akadálya a családon belüli kapcsolatnak sem…. Táplálékuk elsősorban az emberi vér, de végszükség esetén, mint a vámpírok, az állati vérrel is beérik. Akkor aktívak, amikor mi alszunk, tehát éjszaka, nappal ügyesen rejtőzködnek.

A rossz hír az, hogy több olyan évtizedet követően, amikor viszonylag ritkán fordultak elő az ágyi poloskák, a folyamatos növekedésnek köszönhetően, napjainkra számuk ismét kifejezetten magas lett, elsősorban a sűrűn lakott, túlnépesedett belterületeken. A hazai rovarírtók körében végzett korábbi felmérés* adatai szerint a legnagyobb részt magánlakásokban jellemző az ágyi poloska fertőzöttség, de a kollégiumok, szállodák és szociális intézmények is gyakori helyszínek. Ritkábban egészségügyi intézmények, büntetés-végrehajtási intézmények és hajléktalanszállók is érintettek.

Legfrissebb példa a Honvéd Kórház esete, ahol pihenő szobájukban, orvosokat és ápolókat csipkedtek össze az ágyi poloskák.

Ez az eset nemcsak a veszély jó érzékelhető növekedésére hívja fel a figyelmet, hanem arra is rávilágít, milyen nehéz ezeknek a kártevőknek a hatékony és végleges kiirtása.

Cikk sorozatunkban minél több információt igyekszünk összegyűjteni, hogy segíthessünk felismerni a problémát és tippeket adjuk a megoldáshoz.

Azt azonban már most érdemes tisztázni: ágyi poloskát hatékonyan házilag nem lehet írtani!

*Forrás: Zöldi Viktor: A magyarországi ágyi poloska helyzet a kártevőirtók szemével – Egy kérdőíves felmérés eredményei, EPINFO 2011. 06. 17.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here