Romantikus kastélyok nemcsak (nyári) esküvőkre

Ha kivesztek belőlünk a romantikus álmok, és már az örök szerelemben sem hiszünk, érdemes egy ovis királylánnyal (ha nincs saját, kérjünk kölcsön egyet…) ellátogatni Magyarország különleges, szép váraiba, kastélyaiba… A történetüket megismerve talán ismét felébred bennünk a romantika, a remény…

 
 

A Nádasdy kastély egyike hazánk legmegkapóbb, káprázatos kastélyainak. Magyarország egyetlen Tudor-stílusban épült kastélya Nádasladányban található, és egy örök szerelemnek állít emléket. Nádasdy Ferenc, a kastély építtetője minden szobát úgy rendezett be, mintha 24 éves korában elhunyt felesége, gróf Zichy Ilona még élne.

Hasonlóan szemet gyönyörködtető a Bory-vár is, melyet az építész, szobrász építtető, Bory Jenő haláláig építtetett, díszített. A Székesfehérvár melletti telken eredetileg csupán egyetlen présház állt, amikor Bory 1912-ben szert tett rá. Így már pláne érthető az ideérkezők elismerő pillantása: az egykor szerény épület helyett ma már egy héttornyú, harminc méter magas várat láthatunk, oszlopos udvarán pedig magyar hősök, dalnokok és királyok alakjait láthatjuk Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

A békés megyei Szabadkígyóson épült fel hazánk egyik legeldugottabb, jelenleg felújítás alatt álló kastélya, a Wenckheim-kastély. Wenckheim József Antal gróf 67 éves korában vezette oltár elé 22 éves menyasszonyát, Scherz Krisztinát. Ő volt a harmadik felesége, mégis, egyedül tőle született gyermeke: egyetlen leánya, Krisztina. Krisztina hároméves volt, amikor apja elhunyt. Hatalmas vagyont örökölt utána. Felcseperedvén feleségül ment unokatestvéréhez, Frigyeshez, akivel felépítették a ma is látható – Ybl Miklós tervei alapján készült – kastélyt. A körülötte elterülő 23 hektáros park része a francia- és az angol kert is, mely 1954 óta természetvédelmi terület.

Fotó: Internet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here