Romantikus világítótornyok

Manapság a legtöbb világítótorony nem csak a hajóknak jelzi a partvonalat vagy a közelgő vihart, hanem fontos turisztikai attrakció is – magányra vágyó romantikusoknak kínál egy pár nap tökéletes kikapcsolódást.

 
 

Andros városánál például a kör alakú Tourlitis világítótoronyba kuckózhatunk be, amely olyan, mintha a tenger közepéből nőtt volna ki

– az erózió hatására már csak ez az épület áll ott, a környező sziklákat elhordta a víz. Az eredetit 1897-ben építették, de az sajnos a II. világháborúban elpusztult. 1990-ben újjáépítették – modern teljesen automatizált formában, azaz nem kell a működtetéséhez gondnok. Így vált egy valóban háborítatlan, instagram-kompatibilis nyaralóhellyé, a sziklába vájt lépcsőjével és a körülötte szikrázó kék tengerrel.

Az izlandi Thridrangar világítótorony, ha lehet, még ennél is izoláltabb. Az egy dolog, hogy a tenger közepén van, de még milyen magasan!

Nem is lehet megközelíteni, csak helikopterrel! Az 1939-ben épült világítótorony az Atlanti-óceánban, három sziklaszirt egyikén várja a valóban teljes magányra vágyókat.

A skót Flannan szigeteki világítótoronyhoz kötődik a XX. század egyik legrejtélyesebb halálesete.

1900-ban egy arra járó gőzhajó észrevette, hogy a világítótorony nem világít. A Hesperus legénységének tagjai csónakba szálltak, kihajóztak a toronyhoz, ahol meglepetten konstatálták, hogy a világítótoronyban kár keletkezett, a három gondnok pedig eltűnt, noha csak kettőnek hiányzott a kabátja. Mi történt velük? Azóta se tudja senki. A világítótorony három gondnokát szó szerint “elnyelte a föld” – vagy egyes találgatások szerint a háborgó tenger, esetleg földönkívüliek támadták meg őket, de egy kettős gyilkosság követő öngyilkosság gyanúja is felmerült. Manapság a hely teljesen automatizált és nem jár arra a madár se. Illetve, csak ők.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here