Szemet szemért? Néhány szó a halálbüntetésről…

Szemet szemért, fogat fogért. Így tartja a mondás, amelyről talán nem mindenki tudja, de a Bibliából származik. Az Ószövetség “kemény embereinek” ugyanis ez volt a szokása: a halált halállal, a sérülést sérüléssel büntette, ez alól pedig egyetlen kivétel volt: a nem szándékos emberölés – aki ilyen balesetet követett el, menedékvárosokban húzhatta meg magát, ahol a bosszúszomjas család nem találhatott rá. Az Újszövetség Jézusa a megbocsátást és a békekeresést hirdette. Ennek ellenére ma is, akár kereszténynek mondott országban is törvényes a halálbüntetés. A végleges megoldás, amellyel kapcsolatban folyamatosan vitáznak: vajon elég elrettentő-e, vajon megszünteti-e a bűnözést, szándékos emberölést, kábítószer-használatot…?

 
 

Manapság a legtöbb halálbüntetést Kínában és Iránban viszik véghez, főleg kábítószer-birtoklás miatt (Iránban például 30 gramm heroin vagy kokain birtoklásáért is kiszabhatják a halálbüntetést). Kínán és Iránon kívül még 30 országban járhat halálbüntetés kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A vádlottak sokszor ügyvédet sem fogadhatnak, soron kívüli és gyorsított eljárásban, titokban tárgyalják ügyüket, és az is nyílt titok, hogy a vallomást erőszakkal csikarják ki tőlük. Sok külföldi állampolgár, és elszegényedett, nem túl iskolázott helyi is ilyen körülmények között leli vesztét.

2019-re a világ országainak több mint a fele már eltörölte a halálbüntetést,

a többi országban viszont idén még a tavalyinál is több embert végeztek ki: Kínában több ezerre is rúghat ez a szám, de pontosat nem tudni, hiszen államtitoknak minősítik ezt az adatot, de Iránban, Szaúd-Arábiában és Vietnámban is több százan halnak meg évente: nemcsak szerhasználat miatti ítélet okán, hanem hanem például önvédelemből elkövetett emberölés miatt – például egy nőt akart megerőszakolni a férje, akivel kényszerházasságot kellett kötnie.

Fotó: Internet

 

Szerző: Kalla Tímea

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here