Szent Patrik napja

Lóhere, írek, mindenki zöldben vedeli a sört… valószínűleg te is csak ennyit tudtál Szent Patrik napjáról. Pedig valójában egy szent mennybemeneteléről van szó, de mint a karácsony esetében, ebből is üzletet kell csinálni.

 
 

Március 17-én, 461-ben halt meg Szent Patrik. A keresztény hittérítő egyébként igazi regénybe illő élettörténetet tudhat magáénak. A mai Nagy-Britannia döntő része római uralom alatt állt, a birodalom viszont ekkorra már jócskán meggyengült, mindennapossá váltak portyázások. Egy ilyen fosztogatás alkalmával rabolta el írek egy csoportja a 16 éves Maewyn Succa-t.

Az ír szigetre hurcolták, ahol rabszolgasorsra jutott, azonban vette a bátorságot, és sikeresen hazaszökött. Menedéket egy kolostorban talált, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy életét Istenek szentelje, és pappá válásakor felvegye a Patricius nevet.

Visszatért a Smaragd szigetre, ahol 30 évig terjesztette Isten igéjét. Ez idő alatt érthető módon rengeteg helyi hívet szerzett a keresztény hit számára, nagyban közrejátszott az is, hogy híveinek nem kellett megtagadniuk addigi kelta szokásaikat (Szent Patrik maga is kelta származású volt). Gyakorlatilag ő szervezte meg az ír egyházat, munkássága alatt 350 kolostort és templomot emeltetett.

És hogy mindennek mi köze a lóheréhez? Szent Patrik ezzel próbálta prezentálni a Szentháromság megbonthatatlan egységét. Ez később az ír függetlenség szimbólumává vált, innen ered a csupazöld viselet is.

Bár Szent Patrik kifejezetten az írek védőszentje, ünnepe egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon. Budapesten évek óta kisebb rendezvényt tartanak a tiszteletére, idén (természetesen március 17-én) a Szabadság téren, délben fognak gyülekezni az érdeklődők.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here