Testvérviszály

Egy testvér érkezése gyökeresen megváltoztatja egy gyermek életét. Akkor is, ha ugyanolyan nemű, akkor is, ha ellenkező nemű. Akkor is, ha alig van közöttük korkülönbség, és akkor is, ha már idősebb a “trónörökös”. A megváltozott családi dinamika és a megnövekedett teendők miatt a szülők néha nem tudnak annyi időt és energiát fordítani a tesók közötti kapcsolat alakulására, mint amennyit szeretnének… ennek azonban később meglesz a böjtje.

A nagy testvérben számtalan negatív érzés merülhet fel egy baba érkezésekor:
Harag, mert a kistesó miatt romlott meg a szülők kapcsolata, vagy anya egészsége…Féltékenység, mert esetleg úgy érzi, a tesót olyan módon szeretik, ahogy őt kellene (szavakkal, ajándékokkal, minőségi idővel, testi érintéssel)…
Sértettség, mert a másik többet, jobbat kap időből, tárgyakból, képzésekből…
Szorongás, hogy a szülei már nem őt szeretik, “lecserélték” őt…
Bizonytalanság, hiszen mindig őrá mutatnak, ha példaadásról, lemondásról, türelmességről van szó – úgy érzi, ő már csak jó lehet, nem hibázhat, nem mutathatja ki a gyengeségeit

 
 

Fontos, hogy ezeket az érzéseket a szülők felismerjék, megnevezzék és segítsenek a gyereknek megélni – ha ugyanis fenyítéssel vagy elbagatellizálással elnyomják ezeket, később búvópatakként törnek majd elő. Nem, egy szülőnek nem elég csak az első néhány évben a tesókapcsolatok ütőerén tartani az ujját. Az egészséges kapcsolathoz sok-sok idő, energia és empátia kell – és sokszor egy megfelelő szakember. Hiszen az autónkat is szervizbe visszük időnként, nem?

Nem megyek el a tesóm esküvőjére?
Magára hagyom, hadd ápolja anyánkat?
Nem állok vele szóba?
Megkárosítom a közös vállalkozásunkat?
Elköltözöm a világ másik végére, és sosem hívom fel?

Mind-mind elfojtott, (passzív) agresszív, fel nem dolgozott testvéri kapcsolatok hozománya, megtestesülése, amely egy idő után már megkövesedett, feloldhatatlan ellentétté válik.

Nincs azonban olyan nézeteltérés, amelynek a gyökeréig ne lehetne leásni, és ne lehetne megkeresni a kapcsolat még élő sejtjeit. A legtöbbször ezt az “ásást” egy kívülálló bevonásával (családterapeuta, mediátor, pszichológus) érdemes elkezdeni, aki tényszerűen, és nem érzelem-fűtötten közeledik a testvérek közötti, évek vagy évtizedek óta húzódó viszályhoz.

Megtennéd az első lépést?
https://csaladterapia.hu
http://www.mediaciovalacsaladokert.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here