Tudatos vásárlás

Hopp, egy szelet csoki. Nahát, de szép körömlakk. Ez a sál pont passzolna a felsőmhöz. Viszlát Szent István a tízezresen, jó volt megismerni!

 
 

Tudatosan vásárolni három dolog miatt nem rossz ötlet:

  • ne miattad dolgozzanak 2 forintos órabérért a kínai gyerekmunkások
  • ne miattad pusztuljon ki a Föld, hisz akkor semmit sem tudsz vásárolni
  • amúgy is csóró vagy te ehhez.

Persze legyinthetsz, hogy ez megint valami Bio-divathülyeség, és te továbbra is minden vasárnap húslevest fogsz enni pörkölttel, de itt picit többről van szó. A környezetszennyezés problémáját még azért nem fogjuk fel, mert egyelőre csak annyit érzünk, hogy télen kevésbé fagyunk meg, mint 20 éve, nagy kaland. Ha egy kis időt rászánsz, és komolyabb helyekről utánaolvasol a témának, meg fogsz lepődni, hogy mekkora a baj.

A Távol-keleti rabszolgamunkásokat… nos, benne van a nevében, miért nem érdekel. Távol van. A China Labor Watch nevű civil szervezet szerint arrafelé a napi 12 óra alapvető, erre jön még a túlóra, amire önként jelentkeznek, hogy el tudják tartani magukat. A szállásuk megfelel egy magyar kollégiumi szoba ötször rosszabb állapotának, amiben mondjuk olyan 8-an tömörülnek. A sor hosszan folytatható. Mindez azért, hogy te 100 Ft-tal olcsóbban meg tudd venni azt a sálat, ami annyira passzol a ruhádhoz.

A környezetszennyező tevékenységbe már nem ilyen nehéz belegondolni. Ha Spanyolországból hozott szőlőt veszed meg, akkor miattad is több kipufogógáz került a levegőbe. Ráadásul a szállítás költségét is te álltad, így, hogy azért olcsó legyen, a minőségen spórol az előállító. A szomszéd zöldséges pedig szépen bezárhatja kapuit, hiszen nem tudja felvenni a versenyt a hipermarketek áraival szemben. Pedig ezerszer vegyszermentesebb terméket adna neked, ráadásul egy arcot is tudsz hozzá kapcsolni.

Ja és ha nem akarsz idő előtt rákban meghalni, vess egy pillantást a termék hátoldalán található összetevők listájára. A tudatlanság egy darabig áldás, de hosszútávon nem kifizetődő. Ne használd a tested szemétlerakónak.

És ha már szemét: nem biztos, hogy meg kell venni a négyesével tasakra lefóliázott almákat, amit még egy nejlonzacskóba is beteszel. Egyszer-kétszer nyugodtan vásárolhatsz a turkálóból is, addig is pihenteted a vietnami munkásokat.

Gondold végig: tényleg mindenre szükséged van, amit megvettél. A kezdő fogyasztóknak legfeljebb kacatos fiókjuk van, a haladóknak már külön spájz jár a rég nem használt, felesleges cuccok tárolására.

Hiszed vagy sem, a pénztárcád is örülni fog, ha nem veszel meg mindent, amit egy gyenge pillanatodban megkívántál. Ha írsz egy bevásárlólistát, mindjárt kisebb hatással lesz rád a simára borotvált lábú lány plakátja. Marketingesek hada dolgozik azon, hogy szorosabb barátságot köss a bankkártyáddal. Miközben tudod, hogy sosem leszel olyan szép, mint Palvin Barbi, csak mert az ő arca van a szemhéjtus reklámon.

Nyilván nem fogsz átállni keddről szerdára tudatos fogyasztásra. De ha megvan a szándék, akkor már kaphatsz egy pacsit Földanyától.

Ha érdekel, hogyan ne zsigereld ki Li Huangot, katt az alábbi linkre: https://tudatosvasarlo.hu/regi12pont

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here