Újévi tízparancsolat ( 21. századi változat)

"Soha ne vegyél mérleget otthonra! Ha van, ásd el, vagy dobd az első kukába. Ablakon ki nem ajánlatos, mert veszélybe sodorhatsz olyat is, aki nem vágyik fogyásra!"

 1. Soha ne vegyél mérleget otthonra! Ha van, ásd el, vagy dobd az első kukába. Ablakon ki nem ajánlatos, mert veszélybe sodorhatsz olyat is, aki nem vágyik fogyásra!

 2. Soha ne kritizáld embertársad, mert nem elég szép vagy kedves, gondolj arra, hogy hányan küldenek el téged melegebb éghajlatra, mégse értél még oda! Pedig de jó is lenne!

 3. Légy kedves a gyerekeddel, sose tudhatod, mikor szorulsz rá, hogy kórházat válasszon neked, nem beszélve a lenyugvó nap fényében ragyogó öregotthonokról! A pelenkát meg az ágytálat kedvességből nem említem.
 4. Ne lopj, se férjet, se barátot, pláne ékszert vagy ötletet! Mindegyiket meg fogod bánni, és csak utóbbiaktól szabadulhatsz meg könnyedén! A többi veszteséges és időigényes cselekedet.
 5. Ne kívánd meg barátod, barátnőd férjét, feleségét, kinek mije van éppen, mert nem tudhatod, mennyire undok, horkolós vagy fösvény valójában. Aztán ottfelejt egy drága étteremben a kifizetetlen számlával, és legközelebb csak a rendőrrel fogsz ismerkedni.
 6. Ne ölj, maximum legyet, szúnyogot, a legrosszabb esetben csirkét, ha falun élsz, ahol ez természetes. Különben elátkoznak, rád hívják az állatvédőket, és a végén, még a legkisebb egérürülékért is te leszel a felelős, pedig véletlenül felejtetted kint potom egy éve a szekrény mögött az egérfogót.
 7. Ne káromkodj! (Csak akkor, ha muszáj, ha nem hallja anyád, vagy a gyereked, különben mindent bele, különben felrobbansz az idegességtől, az meg kinek lesz jó? Szidni mindenkit szidhatsz, de, ha okos vagy, írásban, álprofil alatt teszed, úgy bármi kicsúszhat a szádon, a papír, a laptop nem ordít vissza.)
 8. Ne kívánd meg más házát, mezejét és semmiféle jószágát! A nyaralásról feltett fotóit se.
  A házát úgyse szeretnéd takarítani, mert a sajátodat se szereted. Mezeje nincs is, a kert meg folytonos gonddal jár. A jószágok meg…Te magasságos ég, tényleg vágynál egy kis tehénlepényre meg lócitromra? Na, ugye!
  A nyaralás egészen más tészta: hidd el, gyakran olyan, mintha csak máshol állnál neki főzni meg mosogatni, közben meg hiányozna a kedvenc lábasod. A képek nagy részét meg amúgy is mindenki összelopkodja más oldaláról.
 1. Az Úr napját szented meg! Magyarán, vasárnap ne moss, takaríts, ott dögöljön meg a sok mosatlan edény, száradjon el a pók a sarokban, és a port meg könnyed köhintéssel küldd a komód mögé, ahol nem látja senki, hadd alakuljon cicává, esetleg tigrissé, kit zavar, ha nem nincs szem előtt? Ne főzz, rendelj, így se, úgy se jársz jól, nem mindegy?
 2. Ne legyél szerelmes! Ez a legfontosabb, azért hagytam utoljára! Szerelmesnek lenni csak a filmeken jó. Különben fájni fog a fejed, hátad, szíved, de legfőképp mindened. Nem fogyaszt, ne hidd, mert ha boldog vagy, hizlalni fog, ha meg boldogtalan… Akkor hízni. Ne higgy senkinek, aki azt állítja, neki bejött, átverés az egész! Szerelem nincs, nem is volt és nem is lesz. Te csak ne akard megváltoztatni ezt a világot, maradj szépen nyugton, és minden királyi sarj elkerül.
 3. A plusz parancsolat …Ja, hogy ilyen nincs is? Van, csak nem olvastad el az apró betűs részt! Nevess, légy bohóc, és ne feledd, minden nappal kevesebb van hátra, tehát dobj félre mindent, és élvezd a percet. (Ez majdnem Coelho, csak nem találtam meg a könyvét, amiben ez benne van jóval mívesebben, így csak ennyire futotta. Ez a hétköznapi változat!)

Boldog új fogadalmakat mindenkinek!

 
 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here