Ültess fát! Nem is olyan bonyolult!

Ha nincsenek fák egy játszótér vagy strand körül, akkor mindenki észreveszi, hogy valami nem okés: ki akarja a napon aszalni a gyerekét? Akkor is feltűnik a zöld lombok hiánya, ha hirtelen kivágják a kiserdőt, amit már megszokott a szemünk, és helyette kiszélesítik az utat. Ezen kívül még rengeteg olyan dolog van, amit egy fa “tesz értünk”, és mi észre sem vesszük…

 
 

Egyetlen (50 éves) fa 405 kg szennyezést szűr ki egy év alatt…

Egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna szennyezőanyagot képes kiszűrni a levegőből…

A nyári melegben párologtatásuk folytán lehűtik a levegőt

A fák kiváló zajcsökkentők: műszeres mérések igazolják, hogy a háromszintes növényfal (pázsit, cserjék és fák) jobban véd a zajtól, mint a téglafal.

Egy forgalmas út mellé ültetett fasor gyökerei révén megtöri a rezgéseket, így a közelben lévő házakat kisebb károsodás éri: kevésbé repednek a falaik.

Egy fákkal, cserjékkel övezett autó-, vagy vasúton biztonságosabb a közlekedés: a növényzet a hó és a heves széllökések ellen is védi az utakat, nyáron pedig árnyékot ad.

Nem utolsó sorban a fák zöldje, leveleik hangja, a lombjaikban megbúvó madarak csiripelése jó hatással van az emberre – a poros, zajos, lüktető fényekkel teli városban pláne.

Ha tehát tehetjük, vállaljuk fel a faültetés – ásás, iszapolás, trágyázás, öntözés, metszés – nehézségeit, hogy a testünknek, a lelkünknek, a levegőnek, a talajnak, és persze utódainknak jót tegyünk!

Szerző: Kalla Tímea

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here