Vízköpők a tűzben

Ég a Notre-Dame.

 
 

Nem tesszük hozzá, hogy székesegyház vagy katedrális, hiszen ő a Notre-Dame és kész. Vajon mire felkel a nap múltidőben kell-e mondanunk ezt a mondatot? És felkel-e a nap?

Ég a világ egyik legismertebb katedrálisa, a világörökség része.

1163-ban fektette le az alapkövét III. Sándor pápa, és persze sok viszontagságon ment keresztül 2019. április 15-ig is. De ő a Mi Asszonyunk, Párizs egyik jelképe, ami hatalmas méreteivel és díszítettségével olyan hatást gyakorol a látogatókra, amit senki sem tud elképzelni, aki nem látta a saját szemével.

Leírhatatlan, ahogy a színes rózsaablakokon besüt a nap, beragyog a remény.

Ég a Notre-Dame. Olvasom, hogy külön csapatok mentik a műalkotásokat. És van mit menteni….

A Notre Dame legbecsesebb ereklyéje Jézus töviskoronája, keresztjének egy darabja és az egyik szög, amivel a megváltót a keresztre szögezték a római katonák. A ritka ereklyéket csak évente egyszer, nagypénteken állítják ki. 3 nap múlva…Ma is a szentsír lovagrend lovagjai állnak mellette díszőrséget. Talán még mindig a Templomosok sorozatot nézem….

Ha valaki mászott már fel a 387 lépcsőn a toronyba az tudja, hogy valami egészen leírhatatlan látvány tárul azok elé, akik vállalják ezt a rendkívül megerőltető túrát. Belenézhetünk a Notre-Dame híres vízköpőinek szemébe, és aztán ki-ki mit lát benne eldöntheti, hogy tud-e majd aludni a következő néhány hétben.

A lenyűgöző katedrális hatalmas, színes rózsaablakaival és a 7800 sípos orgonájával minden egyes négyzetmilliméterével tiszteletet parancsol.

++++++++++++++

Tarts ki Drága! Kérlek tarts ki! Olvasom, hogy a párizsiak ott vannak a közeledben és énekelnek Neked, és tudják, hogy mindent megteszel azért, hogy köztünk maradj. Hogy amikor a szerelmemmel visszatérünk Hozzád, hogy emlékezzünk az első nyárra, akkor Te ott leszel, és cinkosan ránk kacsintasz. “Már vártalak Benneteket!” Mert vársz minket, ugye? Megvársz minket! Ha ezért nem is, de még nem látott a lányom, pedig már annyit meséltem Rólad! Sok dolog van a világban, amit még látnia kell, és Te köztük vagy! Adnod kell neki a szépségedből, a hitedből. Ugye kitartasz Drága Asszony! Ugye azt mondhatom neki holnap reggel, amikor felébred, hogy köztünk maradtál? Kitartottál. Ugye így lesz? Mi Asszonyunk! Isten éltessen!

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here