3 könnyű tipp az egészségesebb táplálkozásért

Te is elveszettnek érzed magad a sok étrend tanácsadó, guru és dietetikus tengerében?

 
 

Nem csodálom, hiszen ha valaki lefogyott 2 kilót és elolvasott egy könyvet, már rögtön a téma szakértőjének gondolja magát, és szívesen is terjeszti tudását Facebookon, Youtubeon, Instán, és ahol még tudja.

Ha te is úgy vagy vele mint én, azaz alig tudod kapkodni a fejed, hogy kire hallgass, kinek a legújabb csodatrükkjét próbáld ki, kitől rendeld meg a legutóbbi ultraegészséges kiegészítőt, akkor a következő 3 tipp Neked szól.

Mindegy, hogy teljesen elégedett vagy az alakoddal vagy szívesen ledobnál egy pár kilót, ha még egészségesebben akarod nyomni és még jobban akarsz dicsekedni a csajoknak az új módszereidről olvass tovább, és próbáld ki, amelyik tetszik:

  1. Kevesebb fajta étel

Így először nem hangzik túl izgalmasnak, azonban csodákhoz vezethet (mind testsúly, mind egészség terén). Az oka, hogy a kevesebb néha több, visszanyúlik egészen Samuig meg a törzsekig.

Őseidnek nem volt annyi választása különböző kajákból, mint neked, és sajnos a testünk jóval lassabban fejlődik, mint ahogy azt szeretnénk.

Így ha a gyomrod hozzászokik bizonyos ételekhez és készítési módokhoz, jobban fogja fogadni, amit megeszel. (Bizony, ezért a legjobb a nagyi főztje.)

Na persze nem arra gondolok, hogy innentől csak kenyéren és sajton élj. Jöhet minden ínyencség amit imádsz, viszont az újdonságokat hagyd meg a hétvégére, legyen az egy új keksz vagy egy 3 fogásos éttermi költemény.

  1. Időszakos böjt kicsit máshogy (és kicsit könnyebben)

Az időszakos böjtnek tagadhatatlanul hatalmas előnyei vannak mindenki számára, nem csak a fogyni vágyóknak.

Ha még nem hallottál róla, röviden annyi, hogy

minden héten kijelölsz egy 24 órás sávot (lehetőleg ugyanakkor), amikor nem eszel.

A lényege a dolognak az, hogy ebben az időszakban a szervezetednek nem kell az emésztésre koncentrálnia, és így egy egyfajta “tisztogatást” végez, ami frankón egészséges.
Na már most ezt a 24 órát tartani rohadt nehéz, úgy hogy ha valamit akarsz is csinálni és nem csak fetrengeni az éhségtől, akkor sok sikert… (Legalábbis ha olyan vagy, mint én.)
Viszont ha inkább úgy csinálod a böjtöt, hogy minden nap felkelés után 4 óráig nem eszel (csak mondjuk egy jó tápláló shake-et iszol), ahhoz könnyebben hozzá tudsz szokni.

A pozitív hatásai hasonlóak, és két-három hét után már simán ki fogod bírni, hogy később reggelizz.

  1. Egy falat lefekvés előtt

Ez különösen jól jöhet, ha ki akarod próbálni az előbbi böjtölést, de persze ha a dietetikusod mást tanácsol, akkor rá hallgass.

Az alvás előtti közvetlen evés nagyot dobhat az emésztésed minőségén.

Hogy miért?
Mert ha azt hiszed, hogy miközben alszol, pihen a tested, hatalmasat tévedsz. Az agyad úgy dolgozik, mint egy gép, ehhez pedig energia kell neki. (Ezért ébredsz fel mindig farkaséhesen.)
Ha tehát egy-két egészséges falatot (de semmiképp se túl sokat) bekapsz mielőtt ágyba bújsz, a szervezeted jobban tud dolgozni éjszaka, könnyebben emészt, gyorsabban szelektál, stb.

Ez pedig mindenképp egészséges.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here