A boldogság kulcsa: a mozgás

Számtalan sztár, tanulmány és persze sportoló kimondta már, hogy a boldogsághoz való legnagyobb a rendszeres mozgás.

Mindegy, hogy minden szabad percedet a biciklin vagy futással töltöd, esetleg legszívesebben a kanapén hemperegsz egész nap, ez a cikk Neked szól.

 
 

A csúnyán mondva “fiziológiai” titka a mozgásnak ugyanis nagyon egyszerű: bármilyen sport (ami nem póker vagy sakk) endorfinokat szabadít fel, amik pedig egyenlőek a boldogság hormonnal. Ezért van az, hogy bármennyire szenvedsz is az esti futás utolsó pár körén, felszabadultnak és feltöltöltöttnek érzed magad utána – persze csak ha nem nyomtad túl keményen.

Ha jobban belegondolsz, ez teljesen logikus. Őseinknek 9000 éve kellett valami “jutalom” a mammuthajkurászás közben elégetett kalóriákért (persze a napi betevőn kívül). Hasonlóan a szex közben felszabaduló boldogsághormonokhoz (ami ugye már magában is egy elég izgi mozgásfajta), ez a testünk ajándéka azért, hogy nem a fenekünkön ücsörögtünk egész nap.

Tehát mondjuk ki… Ha mozogsz, utána jobban érzed magad.

Na de mi van ha nem szeretsz sportolni, gimiben volt utoljára normális csapatod, vagy esetleg küzdesz egy-két plusz kilóval?

Válaszd azt a mozgásformát, ami a legjobban esik!Ha napi 20 perc séta a legtöbb, amire rászánod magad, már az is nagyon szuper! A lényeg, hogy alakíts ki egy rutint. A hétvégék se legyenek kivételek, sőt!

Ne félj külön szerepet adni a mozgásnak. A sok praktikus jó tanács, hogy innentől ne a liftet hanem a lépcsőházat használd meló alatt nagyon hasznos, viszont közben “milliópluszegy” dologra kell figyelned.

Nem csoda hát, hogy nem túlságosan élvezed a lépcsőzést… (Eleve, azt ki élvezné?!)

Ha a legegyszerűbbnél, azaz a sétálásnál maradsz, akkor is add meg a módját. Célozd meg a kedvenc parkodat vagy vezess el városod szabadidőközpontjába, és hagyd az autót a parkolóban.

Kevesebb lustább dolog van az agyunknál, ezért is olyan nehéz, hogy felvegyük az edzőcipőt és kilépjünk a küszöbön. (Ha ez nem így lenne, valószínűleg mindannyian fel-alá rohangálnánk, mint a duracell nyuszik.)

Viszont amint átlendülsz ezen a kezdi holtponton, ami ha mondjuk sétálni mész kifejezetten egyszerű, egy csapásra jól fogod érezni magad.

Tényleg ekkora hatalma van a mozgásnak.

Ha még nem tapasztaltad, ne bízz bennem, hanem irány a legközelebbi park és próbáld ki Magad!

Meglátod, nem is érted majd eddig miért lustálkodtál egész nap…

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here