A flört természete

“ A flört végtelenül izgalmas és kellemes tevékenység, amit a technikai fejlődés a telefonos üzenetekkel váltott fel, vagy egészít ki. Minden bizonnyal ismerős érzés, ha élőben megtapasztaljuk, hogy valakinek tetszik a mosolyunk, arcunk vagy bármink. Ez az érzés csak akkor kellemes, ha a jelzések olyantól érkeznek, aki nekünk is bejön. Különben szatírnak tituláljuk a minket bámulókat, és különböző módon adjuk tudtára, hogy sürgősen felejtsen el minden velünk kapcsolatos gondolatot. Ezt legegyszerűbben egy elfordulással vagy fintorral tehetjük meg, habitusunktól függ.”

„A flört (flirt) angol eredetű szó, jelentése: szerelmi játék, játékos, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadása. A flörtölés olyan társasági/szexuális magatartás két ember között, amely játékos kommunikációval, valamint testbeszéddel a másik személlyel való mélyebb kapcsolat iránti érdeklődést fejezi ki burkoltan.” 

Ez a hivatalos, szépen megfogalmazott változat, miközben a valóságban ennél sokkal enyhébb vagy durvább is lehet. A flört jelzés, néha szándékos, máskor akaratlan. Ezért van az, hogy zárt helyen, lásd liftek, nem kezdünk bele, vagy csak elvétve, mert kellemetlen következményekkel járhat.

 
 

A flört végtelenül izgalmas és kellemes tevékenység, amit a technikai fejlődés a telefonos üzenetekkel váltott fel, vagy egészít ki. Minden bizonnyal ismerős érzés, ha élőben megtapasztaljuk, hogy valakinek tetszik a mosolyunk, arcunk vagy bármink. Ez az érzés csak akkor kellemes, ha a jelzések olyantól érkeznek, aki nekünk is bejön. Különben szatírnak tituláljuk a minket bámulókat, és különböző módon adjuk tudtára, hogy sürgősen felejtsen el minden velünk kapcsolatos gondolatot. Ezt legegyszerűbben egy elfordulással vagy fintorral tehetjük meg, habitusunktól függ.

Vegyük számba a lehetőségeket:

  1. Szinglik vagyunk és bejön nekünk az idegen: Ezt természetesen nem kell azonnal a tudtára adni, régen egy kesztyű vagy legyező a nők segítségére sietett, most azonban megteszi a mosoly, vagy egy hamiskás tekintet is. Mindenesetre számolnunk kell a folytatás lehetőségével, bár lehet, hogy a kezdeményező csak unatkozik.
  2. Szinglik vagyunk és mi kezdeményezünk: lehet bátorságnak nevezni, kihívásnak, vagy hívhatjuk tolakodásnak is, attól függ, kire vetettünk szemet. Érdemes megvizsgálni, van-e gyűrűje, hisz ebben a kezdeti periódusban még nincs ideje elrejteni és mást mondani, feltéve, ha hord egyáltalán karikagyűrűt.
  3. Nem vagyunk szinglik, de bepróbálkozunk: ha ez a munkahelyen történik, bizonyára izgalmakra vágyunk, és ha nem csap át viszonyba, akkor se túl tisztességes, bár jó játéknak tűnik. Ha járművön ülünk, és megint csak unatkozunk, akkor kipróbálhatjuk csáberőnket, de ne csodálkozzunk, ha valaki bekapja a csalit, és a következő megállónál, amikor leszállunk, ő a folytatás reményében leszólít minket.
  4. Nem vagyunk szinglik és azzal játszogatunk, akiről tudjuk, hogy szintén nem az: ez szimpla szemétség, mert azon túl, hogy nem vezet jóra, sok embert megbántunk önmagunk szórakoztatása kedvéért.
  5. Egyedül élünk, és nem mi kezdeményezünk: kétesélyes. Vagy komolyan gondolja az ismeretlen, vagy a munkatársunk a harmadikról, vagy örül, hogy végre történi valami, mert már unja hatéves kapcsolatát, a kétévest is, vagy mindegy hány napja, hete tart, nem bír magával.
  6. Ha flörtölünk és tökéletesen megfelel nekünk a szituáció: többnyire átmegy telefonos üzengetésbe, ami hihetetlenül fel tudja dobni a napunkat, hiszen képet kaphatunk a másik személyiségéről, arról, hogy ötletes-e, van-e humora, és arról is, milyen célja van a továbbiakban, lásd, elindul-e az egész a szexchat irányába. Ha igen, kétségünk se legyen afelől, hogy nem akar majd kedveskedni nekünk személyesen, hiszen átléptünk egy határt, és ő már csak a szexben gondolkodik. Ha mi is, akkor nincs gond, ám ha mi másra vágytunk, akkor alaposan melléfogunk. Ezért óvatosan az üzenetekkel, a képekkel meg pláne.

Az ősidőkben, amikor még nem lehetett kikeresni valakit a neten, hogy azonnal megtudjunk róla mindent, a flört az udvarlás előjátéka volt, és valóban arról szólt, hogy puhatolóztak az emberek. Az egészben az is jó volt, hogy nem rontottak ajtóstól a házba, és valóban tudni akartak mindent a másikról. A lassan csepegtetett információ, a várakozás érdekesebbé tette a kibontakozás folyamatát, és a benne lévők érezték, hogy közelítenek-e egymáshoz, vagy elmennek egymás mellett. Ma nem könnyű azoknak, akik azonnal millió információval szembesülnek a másikról, hiszen nem marad rejtély, amit meg kell fejteni. Titkok nélkül meg valljuk be, egyik ember se túl érdekes egy bizonyos idő után.

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor az ember egy flörtölő SMS-váltás aktuális üzenetét várja: mintha az egész világ visszafojtaná a lélegzetét a következő csilingelésig.

(Tom Perrotta)

Ennek fényében vágjunk bele…Új év, új kezdetek…Sok szerencsét, de az óvatosságot se felejtsük el. Minden telefon feltörhető, és minden üzenet előhívható…A törölt is…

 

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here