A hiszti

A dackorszak több fronton zajló háború. Támadja az agyat a gyerek ordításával, az idegrendszert a kiszámíthatatlansággal és a tehetetlenség érzésével, és a szociális kapcsolatokat, hiszen ilyenkor mindig van, aki megbotránkozik, kioktat, lesajnál. Igazából már egy éve tartott ez a küzdelem a reggeli öltözködéseknél, a játszóterezésnél, vagy éppen délután, az oviból hazamenet, amikor a gyerek rajta vezette le a feszkót és a fáradtságot.

 
 

Próbált türelmes, következetes és szelíd lenni. Néha sikerült, néha el szakadt a cérna, és hangos szóváltásukat visszhangozta a zsebkendőnyi udvar. A péntekek különös harctérré váltak. Hiába volt rövid napja a munkahelyen, ergo több ideje a ráhangolódásra, a belső béke megteremtésére, valahogy a gyerek is intenzívebben nyomta az akaratát ilyenkor. Azaz: fáradtabbak voltak mind a ketten.

Már az ódivatú vaskapun belépve is érezte, hogy ez a péntek sem lesz egyszerű. Amikor benyitott a folyosóra, már látta, ahogy a gyerek a földön fekszik, és onnan dobálja a leesett ruhadarabokat. Leült a padra, ölelésre nyitva a karjait. A kisfiú azonnal elfordult tőle.

Nagy nehezen feladta rá az overált, megfogta az alvós macit, és elindult azon a pár száz méteres úton, amelyet már egy éve rótt, hol nyugodtan, hogy megfeszített állkapoccsal.

A délelőtt leesett kis eső meglepően sáros pocsolyát hagyott maga után: a kisfiú földön húzott alvós macija persze rögtön meghempergőzött benne. Az út hátralevő részében a keserves ordításon és a sáros kutya látványán kívül semmi másra nem tudott koncentrálni. Kikapcsolt. Az utca elején sétáló öregasszony mondatára azért felkapta a tekintetét: “Édösapám adott is vóna egy nyaklevest ezér’ a vonyításér’.” – morgott, miközben végigmérte őt, a hisztis és a sárosat.

A lakásban aztán, mintha elvágták volna, abbamaradt a hiszti. Öt perccel később pedig nagy örömmel fürdették meg a habos vízben a macit. Ilyenkor fájt, hogy egyedül maradt a fronton. Hogy a harcostársa, a férje elhagyta őket. Magára maradt, és fel sem adhatja a csatát. Küzdenie kell, magával és a világgal, a gyermekéért.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here