A leglassabb és leggyorsabb rendőrségi járgányok. Vajon melyik melyik országhoz tartozik?

Szupergyors vagy hatalmas kerekű, esetleg lábbal hajtható, és mindenki tiszteli. Mi az? Hát, a világ legkülönlegesebb rendőrautói.

A jelenleg leggyorsabb rendőrautó Dubaiban teljesít szolgálatot. A Bugatti Veyron a maga 407 km/órás sebességével letaszította a trónról az eddigi leggyorsabb rendőrautót, az olaszok Lamborghini Gallardo-ját, amely “csak” 370-nel tudta üldözni a bűnelkövetőket. Dubaiban egyébként 14 másik egzotikus autót is magáénak tudhat a rendőrség – azonban ezeket nem a mindennapi munkájuk során használják, csupán marketingeszközök: a turistákat akarják vele elkápráztatni.

 
 

Dubaié a leggyorsabb, Angliáé pedig a -majdnem – leglassabb rendőrségi járgány: a lincolnshire-i rendőrök traktorral közlekednek, mondjuk, hozzá kell tenni, hogy John Deere-rel. A mindössze 40-nel száguldó mezőgazdasági jármű 5 tonnát nyom, és az idő nagy részében passzív – viszont egy-egy árvíz idején nagy hasznát veszik.

A rendőrségi traktornál már csak egy lassabb rendőrautó létezik – ez is Angliában teljesít szolgálatot, és csak 32 km/órás sebességgel tud haladni. A pedállal hajtható mini autót a helyi iskola diákjai és egy rendőr építette, összesen negyven munkaóra alatt. A “Flinstone jármű” arra hivatott, hogy javítsa a kapcsolatot a fiatalok és a rendvédelmi szervek között, és, hogy tevékeny munkára ösztönözze a srácokat a virtuális valóságban töltött idő helyett.

Kína nem bízta a véletlenre 2014 októberében bemutatott spéci rendőrautóját. Amellett, hogy a létező összes golyó lepattan a kasznijáról, 360 fokos full panorámafülkével büszkélkedhet, és elektromos motor hajtja. A mindössze 80 km/órával közlekedő autót bemutatása után sok rendőrőrsön megcsodálták, de nem vásároltak a fura kinézetű járműből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here