A róka

“Kidobta a rókát”, “ravaszdi róka”, “Vuk”, viccek, tanmesék alanya, cégek kabalaállata… a róka misztikus lénye valahogy mindig ott van az emberek tudatában, egészen elől. De mit is tudunk róla valójában?

 
 

A róka egy vadállat. És, mint olyan, öntörvényű, ösztönös, és aligha háziasítható. Ennek ellenére ezzel többször próbálkoztak már a történelem során. Orosz genetikus kutatóknak sikerült is: a Novoszibirszki Genetikai Intézetben találhatunk teljesen szelíd, – tehát nem csak az ember jelenlétét elviselő vad – rókával is. Ezek a példányok képesek engedelmességre, megtanulnak trükköket, és persze horribilisen drágák. Aki hazavisz egyet, számolnia kell azzal, hogy a “rókából nem lesz szalonna”: képes kiásni bármilyen bútort vagy parkettát, és vizelete úgy szaglik, mint egy büdös borz.

Noha a kutyák fajához tartoznak, a rókák sokkal jobban hasonlítanak a macskákhoz. A pupillájuk ugyanúgy néz ki, mint a macskáké, ezért kiváló az éjszakai látásuk. Remekül másznak – fára, tetőre, kerítéseken egyensúlyoznak abban a reményben, hogy levadásznak maguknak egy-egy szárnyast.

Sokan úgy vélik, kevés cukibb dolog van a világon, mint a bébirókák. Az igazság azonban az, hogy új jövevények – sokszor tizenegyen is születnek egyszerre – kéthetes korukig vakok, ez alatt az anyjuk által ejtett, előre összerágott táplálékot eszik, és, ha az anya nincs résen, ezeket a kiszolgáltatott lényeket vadállatok el is pusztíthatják. Szerencsére az apaállat nem hagyja el a kicsinyeket, és amíg az anya vadászik, őrzi utódait. Egy hónappal később a kisrókák saját kalandra indulnak: felfedezni a világot, a vadászatot, az erdőt, és a rájuk váró veszedelmet.

A rókák kíváncsi “népség”. Még olyan állatokhoz is odamennek, és alkalomadtán össze is barátkoznak velük, akik más körülmények között az ellenségeik lennének. De nem csak kíváncsiak, hanem játékos természetűek is: mivel a természetben kevés szabályos gömb található, a rókák képesek az emberek által hátrahagyott labdákkal órákon át játszadozni. Számtalan videó rögzítette, ahogyan golfpályák körül, vagy focimeccsek idején a rókák elhappolják a labdákat, és boldogan játszadoznak velük.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here