Arachnofóbiában szenvedők ne olvassák el!

Visszatérő rémálmom, hogy egy háztömb nagyságú pókkal találkozom, és a félelemtől a földbe gyökerezik a lábam. Mindig felébredek, még mielőtt ocsmány, szőrös, fekete testével hozzám érne, de azon az éjszakán már nem kell aludnom, az biztos.

 
 

Az Ottawában turistáskodók átélhetik, amint ez a hidegrázós rettenet megelevenedik: a Kanadai Nemzeti Galéria előtti téren ugyanis találkozhatnak Mamannal, a kilenc méter magas, bronzból készült, pókot ábrázoló szoborral.

A pók teste 26, márványból készült tojást rejt, és nyurga lábaival az ottawai Sussex Street fölé magasodik. Alkotója, Louise Bourgeois az édesanyjának kívánt emléket állítani alkotásával (innen a név, Maman, azaz Anya). Kedves, nem? Az ok, amiért anyját egy pókkal azonosította, egyszerű: a nő szövőnőként dolgozott, és a szobrász szerint pont olyan szorgalmas és védelmező volt, mint egy pók.

Bármennyire is hihetetlen, a művész szobrának másolatai is vannak, nem is egy! A gigantikus anya-pókok megtekinthetőek Bilbaóban, Tokióban és Szöulban is, eredetije pedig Londonban, a Tate Museumban van kiállítva.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here