Az amerikai szépség

Az amerikai álom egy lufi. Egy eleve tarthatatlan eszme, mely szerint minden egyén saját erejéből kemény munkával képes saját életét jobbá tenni, leginkább anyagilag. Az amerikai álom eszméje hajtotta (és hajtja ma is?) az európai emberek ezreit (millióit?) a kontinensre – azonban a legtöbben koppannak. (Az amerikai álom eszméje a 20. század elején, a gazdasági fellendülés idején vésődött az emberekbe, és azóta is irodalmi alkotások, filmek alapjául szolgál.)

 
 

Nos, azóta jó néhány film szól arról, hogy az amerikai álom egy átverés, egy képmutatás, egy rózsaszín lufi… Ezekből szemezgettem:

Az amerikai szépség talán a legismertebb. Nos, a Kevin Spacey főszereplésével készült mozi kb mindent felsorakoztat, amitől betegnek (na jó, legalábbis erősen képmutatónak) mondható egy család, egy kisközösség, egy társadalom, amely annyira hepinek és mosolygósnak tartja magát. Na, ez itt kártyavár-könnyedséggel összeomlik – a lapos házasságtól és az életunt tinitől a stikában lánya barátnőjéről khmm… álmodozó apáig van itt minden. Mindent átitat a magány, elidegenedés, képmutatás, unalom, jólét, értékválság… társadalomkritika, fanyarság, görbetükör, döbbenet. Ezt látni kell. És agyalni rajta. Mert közelebb van, mint gondolnánk!

A Super Size Me egy film arról az utópisztikus (mi? ja, nem) ötletről, hogy mi lenne, ha valaki mindig csak gyorskaját burkolna. Jobb félni, mint megijedni, és jobb csak megnézni ezt a filmet, mint kipróbálni a valóságban. Sokkoló. De erről se gondoljuk, hogy annyira nagyon amerikai. Csak nézzünk szét egy óvodás csoportban… vagy egy gyermekorvosnál. (Ébresztő, emberek!)

A család kicsi kincse nem meglepő módon a kis trónörökösről, az utódról, a család középpontjáról szól, hiszen a gyermek majdnem minden társadalomban az egyik leglényegesebb „dolog”. Csak éppen máshogy fejezik ezt ki. Az amerikai álom például isteníti, tökéletesnek látja és láttatja. A gyermekszépségversenyek világa erről szól: tökéletes mini-embereket teremteni. Minden áron. Aki ebbe a szürreális, beteges világba pillantana bele, megteheti: elég megnéznie A család kicsi kincsét. Mert, sajnos, ez is megérinti társadalmunkat, ha nem vagyunk résen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here