Einstein

Einstein-ről valószínűleg neked is két dolog jut eszedbe: a speciális relativitáselmélet, és hogy E=mc– jelentsen ez bármit is, rég volt már az a fizikaóra, na. Einstein hozta a szórakozott fizikaprofesszor képét, de azt például tudtad, hogy kiválóan hegedült is?

 
 

Igazán különleges és mesébe illő történet, de épp egy iránytű vezette őt a tudomány útjára. Édesapja 5 éves korában mutatta meg neki, hogy működik a szerkezet – a kis Einstein pedig teljesen le volt taglózva.

A hegedű mellett a tenger hullámai is rabul ejtették. Bár úszni sosem tanult meg, imádott vitorlázni. Ez még nem jelentette azt, hogy hódolt az egészséges életmódnak, valójában élt halt a dohányzásért. Egyébként külön érdekesség, hogy sok szabadidővel bíró emberek rájöttek egy érdekes anagramma-szójátékra: ha Albert Einstein nevének betűit összekeverjük, az eredmény: ten elite brains, vagyis tíz “elit” agy. Azért a sorsnak néha jó humora van.

És persze nincsen sikersztori magyar vonatkozás nélkül. 1939-ben, egy hónappal az I. világháború kitörését megelőzően Einstein három fizikustársával, Szilárd Leóval, Wigner Jenővel és Teller Edével egy érdekes tartalmú levelet címeztek Roosevelt-nek, az USA akkori elnökének. Ebben egyébként egy közelgő nukleáris háború veszélyeire hívták fel a figyelmet. Einstein és Szilárd Leó egyébként több közös szabadalmat is magáénak tudhat.

És hogy mi a helyzet a híres nyelvnyújtogatós fotóval? A remek képet a fizikus 72. születésnapján, 1951. március 14-én lőtte egy szemfüles fotós. Einstein épp hazafele tartott a saját partijáról a Princeton egyetem professzorának és feleségének társaságában. Addigra már régen híresnek számított, így egy fotós próbált még kierőszakolni tőle egy utolsó képet. Az egész napos mosolygásban valószínűleg rendesen elfáradt, így már csak egy “hagyjál békén” nyelvnyújtogatásra futotta. A fotós szerencsére a pillanatot még időben lekapta.

Az eredeti kép egyébként két éve kelt el egy aukción, 72300$-ért. (20 millió és 244 ezer Ft-t, mielőtt még kiszámolnád). Ezzel hivatalosan is a tudósról készült legdrágább portré lett – persze amennyire ikonikus, ez érthető.

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here