Charlie Chaplin

1889-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Angliában a némafilmek ikonikus alakja, Charlie Chaplin. Elég zord körülmények között élt anyjával és idősebb bátyjával, apja pedig alkoholista volt, aki röviddel azután elhagyta a családot, miután Charlie megszületett.

 
 

Anyja mentális problémái miatt a két gyerek elég sok időt töltött árvaházakban, de Charlie 5 évesen már színpadra lép, majd 10 éves korában már pantomimtársulatokkal rendszeresen játszik.

Bár első filmjének felvételekor még kifejezetten zavarodott és izgulós volt, de a kezdeti sikertelenségek után a “Csavargó” figurájával elkezdődött káprázatos karrierje és végleg beírta magát a filmtörténet legnagyobbjai közé. 1914-től már minden filmjét maga rendezi, sőt később ő a producer, az író, és a vágó is. Autodidakta módon tanul meg csellózni és zongorázni, innentől pedig a filmzenéket is ő komponálja.

A némafilmek legnagyobb sztárjának élete hangos a nőügyektől, ráadásul bolondult a 20 év alatti lányokért – ebből pedig elég sok problémás és bírósági ügye is akadt, gyerektartás, apasági per és hasonlók vonatkozásában.

Negyedik felesége mindössze 18 éves, amikor az épp’ 54-ediket taposó Chaplin elveszi, de ez a frigy végül tartósnak bizonyul, együtt maradnak és 8 gyermekük születik.

A többszörös életműdíjas színész-rendezőnek kiváló humorérzéke is volt: a  legenda szerint egyszer elindult egy Chaplin-hasonmásversenyen is, de végül csak a 20-ik helyezést érte el.

Senkihez és semmihez nem hasonlítható karrierjét viszont politikai okokból Amerikában sokáig nem ismerték el, sőt a hollywoodi Walk of Fame-ről eltávolították a kézlenyomatát, amelynek azóta nyoma veszett.

Viszont aki egyszer is látta a kacsázó járású, bajszos, esetlen figurát, aki szomorú tekintettel pillant ki a keménykalap alól – annak ez az alak örökre a szívébe égett.

Isten éltessen ott Fent, Charlie Chaplin!

fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here