Édes csoda nemcsak pezsgővel

Ezt kihagyni pedig vétek lenne. Nyáron amúgy sem egy jól belakós marhapörire vágyik az ember lánya, úgyhogy evezzünk inkább el a gyümölcsös desszertek lágyan ringató, édes világába!

  1. Epres gombóc eperöntettel

Nekünk csak egy kérdésünk van: ezt eddig miért nem ismertük? Jöjjenek is a hozzávalók:

  • 20 szem eper (nem hitted volna, mi?)
  • 1 db tojás
  • 10-15 dkg liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 4 ek olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Az öntethez:

  • 15 dkg eper
  • 2 ek barna cukor

Nem épp egy porból készült pudinggal ér fel az elkészítés könnyedsége, de hidd el, megéri. Először is kell a gombóchoz készült alap massza: pucold meg és kockázd fel a burgonyát, majd ha már jól kifőtt, krumplinyomóval pépesítsd össze. Ehhez jöhet még a tojás, a só és a liszt összegyúrva: voilá, kész is a tészta!

Elő a porosodó sodrófával, mert a tészta nem fogja magát kinyújtani. Vágd fel a tésztát kockákra, rakd bele az eperszemeket, majd a négy sarkát összecsippentve formázz belőle gombócot – mehet is a forró vízbe megfőni.

Emellé kell egy serpenyő is, amin megpiríthatod a zsemlemorzsát – lehetőleg szép aranybarnára. Közben onnan tudhatod, hogy megfőttek a gombócok, hogy szépen felúsztak a fazék tetejére. A kész gombócokat forgasd meg a pirított zsemlemorzsában.

Ha még van türelmed, koronázd meg a desszertet egy isteni öntettel. A maradék megtisztított epreket forrald fel egy lábasban némi barnacukor és balzsamecet társaságában – a felpuhult masszaszerűséget azért még paszírozd át.

  1. Epres tiramisu

Ez a recept amolyan kicsit túl szép, hogy igaz legyen recept – pedig tényleg finom és egyszerű. Ami kell hozzá:

  • 30 dkg eper (+ a díszítéshez)
  • 1 dl narancslé
  • 8 ek porcukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 45 dkg mascarpone
  • 16 db babapiskóta

Készen állsz életed első eperragujához? A felkockázott epret 4 ek porcukorral és narancslével főzd sűrű masszává – ugye, hogy nem volt nehéz? Forrald fel a tejszínt a vaníliaaromával és további 4 ek porcukorral, majd miután ismét lehűlt, keverd össze a mascarponé-val.

Próbáld meg ne megenni az össze babapiskótát, még mielőtt a desszert elkészül. Ezeket ugyanis még meg kell hempergetned az eperraguban, majd egy nagyobb tálban szépen, katonásan felsorakoztatnod. Erre jöhet egy adag mascarponés szósz, majd megint az eperragus babapiskóta, és még egy öntés mascarpone.

Hogy ne csak finom, de tetszetős is legyen, a sütigyönyör tetejét öntsd le még egy kis eperraguval. Erre díszítésképp jöhetnek az eperszemek. A kész remekműnek szoríts helyet a hűtőben, majd hagyd ott egy éjszakára. Aztán reménykedj, hogy reggelre még maradt belőle.

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here