Egy hely, ami rég túlnőtt a kesztyűgyártáson, mert a hely neve Kesztyűgyár Közösségi Ház, a továbbiakban KKH.

A közösség definíciója:

 
 

*Az emberi közösség az embereknek a családnál nagyobb, együtt élő, illetve szoros társas kapcsolatokat fenntartó csoportja. A közösségre jellemző, hogy tagjai a magánéletüket önként megosztják egymással, segítik egymást, pénzüket és szabadidejüket a közösség javára fordítják.

-Wikipédia-

A Józsefváros szívében, a Mátyás tér 15 szám alatt a helyi önkormányzat üzemeltet egy helyet, amit a legnagyobb meglepetésemre, a kerületi lakosok is csak kevesen ismernek. Egy felújított régi gyárépület, színes falakkal, hatalmas termekkel, ahol különböző programokat, foglalkozásokat tartanak. Ami engem illet Vlll. kerületi lakosként áldott lehetőségnek tartom, hogy létezik egy ilyen közösségi ház. Szinte végeláthatatlan repertoár van a programokból, kezdve a tini disco-tól, a drogprevenciós foglalkozásokig. Kézműves foglalkozások, mászófal, boxedzés fiataloknak (a Getto Balboa-ból megismert Misi bácsi edzi a srácokat), festőműhely etc. etc. Érdemes néhány pillantást vetni a KKH honlapjára, mert a kínálat tényleg nagyon bőséges.

Kesztyűgyár programok gyerekeknek

A célcsoport az egész kicsi gyerekektől (adott esetben fejlesztő pedagógus foglalkozik a picikkel), a nyugdíjasokon (internet klub idősebbeknek) át, nő-férfi, szegény-gazdag, szép vagy csúnya,… szóval bárki lehet. Tehát legyen az korrepetálásra vágyó iskolás, háziasszony, aki szeretné kipróbálni az aerobic-ot, vagy idős házaspár, aki íjászoktatáson venne részt, itt az emberek nagy többsége megtalálja a számításait. Mivel a létesítmény közhasznú, ily módon természetesen minden szolgáltatásuk ingyenes. A KKH viszonylag gyakran külső programokat is szervez, amin neves énekesek, vagy egyéb előadók (pl.: tűzzsonglőrök, akrobaták) lépnek fel, ilyen volt legutóbb a Télűző karnevál, amit a Kálvária téren rendeztek, vagy a napközi rendszerű nyári táborok, amik valóságos Isten áldása lehetnek a nyáron is dolgozó szülőknek, mert amíg munkában vannak, biztosított a gyermekeik felügyelete. És nem is akárhogy! A tartalmasan eltöltött minőségi idő, igazi élmény a srácoknak. Ez tartalmazhat külső programot, mint pl.: állatkert, kalandpark, vagy strandolás, illetve megvalósulhat házon belül is (akár rossz idő esetén). Ilyenkor lehet csocsózni, ping-pongozni, társasjátékokkal játszani. Fontos tudnivaló, hogy a KKH ilyenkor a táborok alatt, a rászoruló gyerekek étkeztetését is ingyenesen biztosítja.

Jó érzés látni a támogató szándékot, hogy az ott dolgozó segítők, tényleges és hasznos munkát végeznek (sajnos ezt manapság egyre ritkábban tapasztalom), úgy, hogy az embernek kedve lesz újra visszatérni. És talán a visszatérésen van a fókusz, mert valahogy így kezdenek kialakulni a közösségek. Szóval szerintem mindenképpen érdemes meglátogatni a helyet, kortól, és nemtől függetlenül, mert biztos, hogy mindenkinek adhat valamit. A részletes programok az alábbi linken találhatóak, belinkelem újra, hogy ne kelljen visszagörgetni. 🙂

Kesztyűgyár Közösségi Ház

Kellemes időtöltést!

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here