Ember tervez…. a természet végez

Háborúk, konfliktusok, kisebb-nagyobb viták mindig is adódtak emberek, népek, országok között. Volt, amelyiket fegyver, akadt, amelyiket tárgyalás, és volt, amelyiket egyéb különös beavatkozás rendezett el: például az időjárás, vagy egyéb természeti jelenségek.

 
 

A New Moore szigetért például India és Banglades között ment a harc – pedig ez csak egy pici, alig kilenc négyzetkilométeres, lakatlan terület volt a tenger közepén, melyet 1974-ben fedeztek fel. 1981-ben India küldött is oda néhány határőrt, hogy tűzzék ki az ország zászlaját. A dolgok aztán nem várt fordulatot vettek: a szigetecske 1987-ben elkezdett süllyedni, és 2010-re el is tűnt a térképről. Azért a víz az úr…

1274-ben 30-40 ezer, hajókon érkező mongol harcos hagyta el Kínát és érkezett Japánba, hogy meghódítsa az országot. A közel ezer hajó a Hakata öbölben kötött ki, de a csatára már nem került sor, mert egy tájfun elpusztította a csapat egyharmadát, így a túlélők kénytelenek voltak gyors visszavonulót fújni. De nem adták fel: 1281-ben 4400 hajóval, rajta mindegy 140 ezer katonával újabb hódító útra indultak. Sokkal többen voltak, mint Japán 40 ezer szamurája és harcosa. Viszont az időjárás megint csak a japánoknak kedvezett: egy újabb tájfun csapott le a térségre, és minden mongol hajót, és a mongol katonák felét elpusztította. A mongol túlélők igyekeztek vissza Kínába, de a japán szamurájok még ezek közül a túlélők közül is sokakat lemészároltak. A csata végén a japánok hálát adtak az isteneknek a tájfunért, mert meg voltak róla győződve, hogy ők küldték a pusztító szelet.

Aki Oroszországot akarja legyőzni, annak egy dolgot meg kell jegyeznie: ne támadjon a tél beállta előtt, mert, ha ott ragad az orosz télben, biztos, hogy nem viszi győzelemre a csatát. Nos, ezt nem vették figyelembe a svédek, akik 1708-ban 40 ezer katonával érkeztek meg, hogy uralmuk alá vonják az országot. Magabiztosságuk alapját az adta, hogy kicsi, de profi hadseregként náluk nagyobb számú ellenséget is képesek voltak legyőzni. Sajnos azonban, ez esetben tévedtek. Oroszországban 500 éve nem volt annyira nagy hideg, mint abban az esztendőben. A nem elégséges ellátmánnyal, mindentől elzárva veszteglő svéd csapat egy része mintegy 2000 fő, egyetlen éjszaka alatt megfagyott. Néhányan még túléltek tavaszig, de az addigra már kifáradt, 543 főből álló hadseregnek semmi esélye nem volt a 80 ezres orosz alakulat ellen.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here