Emeld fel a szavad!

Ritka, ráérős délelőtt volt. A kutyáját leadta az anyjának, aztán a konyhaasztal viaszos vásznára ragadva írni kezdte, mire van szüksége az idős nőnek, és elszaladt a hipermarketbe. Akkurátusan válogatott a zöldségekből, és alaposan megnézte az új kenyerek cimkéjét, allergének után kutatva. Egészen belemélyedt a gondolataiba. Azt sem tudta, hogy keveredett a kasszához. De, ha már ott volt, dobott a kosarába egy rágót meg egy kólát – no nem az anyjának, aki ezeket felesleges pénzszórásnak tartotta – hanem az edzőtáborról este hazaérkező fiának.

A találkozás gondolatára még el is mosolyodott, amikor hirtelen éktelen káromkodásra lett figyelmes. Az előtte álló, éppen soron következő férfi kelt ki magából alpári módon. A kasszásnak ugatott – mert mindennek lehetett nevezni, amit művelt, csak kommunikációnak, társalgásnak nem. 

 
 

A pénztáros hölgy ugyanis elkövette azt a megbocsáthatatlan bűnt, hogy leejtette a “kedves vevő” vacsorához választott drága borát. Egyszerűen kicsúszott a kezéből, és, noha még utána is kapott, a járólapon gurult tova az üveg. Olyan hévvel akarta menteni a pusztulásra ítélt palackot, hogy még a pulóvere ujja is felszaladt – kivillantva az alkarján éktelekedő zöldeskék nyomokat.

Ő egy méter távolságról is azonnal tudta, hogy mit jelentenek ezek a foltok – a nővérét is verte a drága sógor, de persze tagadták mindketten – és most már azt is, hogy miért olyan szétszórt a kasszás nő. 

A férfi még mindig köpködve ordított a forgószékbe lapult asszonyra. Ekkor már érezte, hogy meg kell szólalnia. “Uram… uram. Kifizetem a kárát. És, tudja mit? Visszamegyek, és hozok Önnek egy másik palackot. Higgye el, nem ér ennyit az egész.”

A férfi a mögüle érkező higgadt monológra egészen lecsillapodott. “Ez a fránya cukor! Mindig felmegy a pumpa, tudja, hogy van ez…” – hebegett végül, majd pakolni kezdett.

“Jó napot kívánok!” – köszöntötte immár őt a pénztáros, elcsukló hangon. “… végül egy kóla meg egy rágó, nem lesz más?” – kérdezte. “Nem, köszönöm.” – mondta halkan. “Én köszönöm.” – nézett rá fátyolos szemekkel a nő a kassza mögül.

fotó: Pinterest

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here