Gene Tierney – A legszebb és legboldogtalanabb színésznő

Gene Tierney jókor volt jó helyen. Az ír felmenőkkel büszkélkedő, 1920-ban Brooklynban született, csodaszép Gene két évet tanulhatott Európában, ahol kiváló francia tudásra tett szert. Fogékony volt az irodalomra és a színjátszásra is: verseket írt, színdarabokban szerepelt. Egy családi nyaralás során látogatott el a Warner Bros stúdiójába, ahol egy filmrendező kiszúrta az akkor 17 éves lányt, és szerződést ajánlott neki. Olyan alacsony lett volna a fizetése, hogy a szülei megvétózták a szerződés aláírását, és a Broadway felé terelgették a színészetért rajongó lányukat. Broadway-szerepléseitől el voltak ragadtatva a kritikusok, majd később filmjeit is szerette a közönség.

 
 

Az ekkor már láncdohányos, depresszióval küzdő Gene, azonban, úgy tűnik, mégis inkább rosszkor volt rossz helyen. Első gyermekével volt várandós, amikor elkapta a rubeolát. Az egyik lelkes rajongója, noha karanténban kellett volna maradnia a fertőző betegsége miatt, látni akarta kedvenc színésznőjét. A rövid találkozásból betegség lett, Gene pedig koraszülött, súlyos beteg gyermeket hozott a világra. Kislánya, Daria értelmileg sérült, siket, részben vak és koraszülött volt. Életét jórészt intézményben töltötte. 2010-ben, 66 éves korában halt meg.

Gene gyermeke állapotáról tudomást szerezve mély depresszióba esett, és hónapokig ki sem mozdult otthonról. Később pszichiátriára került, ahol összesen 19 elektrosokk terápiát kapott, melynek hatására memóriájának egy részét is elvesztette. Ez derékba törte az akkor 35 éves színésznő pályafutását. Visszavonultan, egy ruhabolti eladóként tengette az életét, azonban egy vásárló felismerte, és Gene újra címlapra került.

Később még megpróbálkozott egy visszatéréssel, de a forgatás első napjaiban úgy érezte, túl nagy rajta a nyomás, és hazatért. Soha többé nem sikerült karrierjét újjáépíteni. 71 éves kora előtt két héttel halt meg.

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here