Hygge – avagy boldogság dán módra

Nekünk, magyaroknak van még mit tanulnunk a boldogságról. Miért ne vehetnénk leckéket a világ legboldogabb nemzetétől, a dánoktól?

Kétségtelen, hogy jobban keresnek nálunk, nem feltétlen ismerik a „hó vége” kifejezést – ami tetszik vagy sem, kell az örömteli, gondtalan hétköznapokhoz. Cserébe náluk állandó a szürke, undok, hideg idő. Itthon meggazdagodhatsz, ott viszont nem tudsz napot varázsolni az égre – szóval 1-0 ide, csöndben maradhatunk. Na de mit tudnak ők, amit mi nem?

 
 

Röviden és tömören: a hygge (hügge) életérzés szerint élnek. Ne gondolj nagy dologra, épp ellenkezőleg: értékelnek minden apróságot. Nehéz pontosan leírni, mit takar a fogalom – szerencsére viszont itt van nekünk a magyar nyelv, úgyhogy nincs lehetetlen.

A hygge érzés magában foglalja az otthonosság, melegség érzését. Aki így él, örül minden kis apróságnak: a cinege reggeli csicsergésének, az első hóvirágnak a kertben vagy egy őszinte mosolynak a szembejövőtől.

Elgondolkodtam: de hát én már így élek évek óta! Sőt, nem így élni szerintem luxus. Legyünk őszinték: a hétköznapokban olyan nagy dolgok nem történnek. Nem kérik meg minden másnap a kezed. Nem léptetnek elő hetente. Nem utazol el havonta Miamiba (pedig de jó lenne!). A bosszúság, a sz@r viszont ömleni fog a nyakadba – de ugyanúgy a jó dolgok is!

Nem azt mondom, hogy oké, akkor ezen túl csak a jó dolgokra figyelj, mert az olyan lenne, mintha csak beszívott, csillogó szemű hippik vennének körül. Ez nem így működik. Bosszankodni úgyis fogsz egy nap alatt is kismillió dolgon, de ezen leragadni nem szabad.

Nekem a nap első hygge-érzése a kávé. Ahogy lecsúszik az első korty, konkrétan érzem, ahogy tisztul a fejem. Ilyenkor semmi másra nem figyelek, csakis erre az érzésre. Valami csodálatos. Aztán kinézek az ablakon és csak bambulom, ahogy a lővérek fenyőerdő-rengetegje mögött kel fel a nap. Van persze rengeteg káromkodás is, főleg, ha 4:50-kor csörög az ébresztő. De szerinte ez afféle balansz, jin és jang.

A hygge szerint a boldogságot nem a hangos szórakozóhelyeken és olcsó sörszagú kocsmákban fogod megtalálni. Egy meghitt otthon a lélek igazi, szabad tere, ahol nyugodtan szaladgálhatsz egy szakadt pulcsiban. Belegondolva ez nem is hülyeség, számomra a farmernadrág és a melltartó ősellenség. A barátokat is bőven elég, ha meghívod a saját kis kuckódba, egy jó társasozás gyakran nagyobb örömforrás, mint egy álértelmiségi beszélgetés a spicces haverokkal.

Őszintén szólva szerintem a dánok csak feltalálták a spanyolviaszt, viszont az kétségtelen, hogy sikeresen beépítik a mindennapjaikba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here