Igaz történetek – A dekódolás

"Viola nem egy hétköznapi nő, és talán ez lett a veszte, mert nem magához illőt választott. Ez kapcsolata, majd házassága elején nem volt zavaró, de ahogy múltak az évek, a férje egyre inkább úgy érezhette, hogy kevés hozzá, és ez időnként parázs vitákat eredményezett. Ahogy ez lenni szokott, más utakon próbált önbizalmat szerezni, és ez kezdetben kisebb flörtökben nyilvánult meg.Amikor eljött az a pillanat, amely el szokott, és a kapkodásban otthon hagyta a telefonját, Viola nem akart belenézni, mert tudta, mit jelent, ha másik privát szférájába gyalogol, de a folytonos pittyegés felbosszantotta. Egy kép nélküli név üzengetett a férjének, és kérte, hogy ne feledkezzen meg róla, mert nagy örömöt jelentenek neki a bókjai, és rettentően élvezi szép szavait."

Van egy belevaló kolléganőm, az ő történetét mesélem most el. Talán mindennapinak tűnik, de sajnos a mindennapi dolgok adják életünk nagy részét. Épp azért vágyunk mindig újra, mert nehezen újulunk meg, bár a 21. század minden ízében azt sugallja, hogy a megszokott, a régi, rossz és sose álljunk meg értékelni, amink van, mert az új dolgok sokkal izgalmasabbak.

Viola nem egy hétköznapi nő, és talán ez lett a veszte, mert nem magához illőt választott. Ez kapcsolata, majd házassága elején nem volt zavaró, de ahogy múltak az évek, a férje egyre inkább úgy érezhette, hogy kevés hozzá, és ez időnként parázs vitákat eredményezett. Ahogy ez lenni szokott, más utakon próbált önbizalmat szerezni, és ez kezdetben kisebb flörtökben nyilvánult meg.

 
 

Amikor eljött az a pillanat, amely el szokott, és a kapkodásban otthon hagyta a telefonját, Viola nem akart belenézni, mert tudta, mit jelent, ha másik privát szférájába gyalogol, de a folytonos pittyegés felbosszantotta. Egy kép nélküli név üzengetett a férjének, és kérte, hogy ne feledkezzen meg róla, mert nagy örömöt jelentenek neki a bókjai, és rettentően élvezi szép szavait.

Viola szemöldöke felszaladt a homloka közepére, mert hat év házasság után a férje bókoló oldalát nem ismerte. Válaszolni nem akart, annyira nem tűnt jó bulinak az egész, de az nyilvánvaló volt, hogy megnézte az üzeneteket. Azon az estén a férje alaposan megizzadt, mire kimagyarázta a dolgot, de Viola, aki úgy hitte, hogy szereti őt, elfogadta, hogy csak kedvesség volt a férje részéről, és nem is igazán bókolt, csak a lány félreértette az önbizalma erősítésére elhangzott mondatokat.

Vannak ilyen nők, mondta. Mindent készpénznek vesznek, pedig az ember csak kedves. Bosszantó, hogy még ő kerül bajba emiatt. Igazat adott neki, mert ismerte a kolléganőit, tényleg nagyon furcsán reagáltak egy-egy hím megjelenésére a női közösségben. Hiába, a férfiakból mi, nők csinálunk királyokat, még akkor is, ha csak földönfutó parasztok, gondolta megnyugodva.

Pár hét múlva elutazott az anyjához. Visszafelé jövet megkérte férjét, hogy jöjjön ki érte a pályaudvarra, sok a cucca, egy rakás dolgot küldött nekik az anyós. Péntek délután volt, de a férje annyit írt vissza, hogy nem tud, épp értekezletre kellett mennie. Pénteken fél hatkor?

Egy állami cégnél, ahol aznap rövidebb a munkaidő? Viola azonnal tudta, hogy hazudik. Végül egy ismerős hazadobta. Ahogy belépett a lakásba, azonnal leült a laptop elé, és megnézte a férje levelezését. Látta, hogy a közösségi oldala meg van nyitva, ott minden tiszta, sejtette, hogy lehet egy másik oldal is, ahol csetel. Volt is. Mint később kiderült, érdekes módon, nem a telefonon keresztül értekeztek, hanem mailben. De ekkor még nem volt benne biztos, csak dobogó szívvel kezdte megfejteni a jelszót. Ismerve az emberi természetet, tudta, hogy az emberek szinte mindig azonosakat használnak, mert képtelenek fejben tartani a rengeteg változatot. Így az ötödik-hatodik próbálkozás után rájött, hogy milyen kombinációban szerepelhet Bud Spencer neve a férje születési évével, ahogy azt már többször is látta. És feltárult Pandora szelencéje. Nincs az a feleség, aki szívesen olvassa el a férje másik énjének üzeneteit, így ő is belesápadt azokba a mondatokba, amelyek egy kezdő kapcsolat kibontakozását mutatták be.

Többször elolvasta a sorokat, és az járt a fejében, hogy a nők miért hiszik, hogy valakit meg tudnak változtatni? Miért kellene megváltoztatniuk, ha tudják, hogy vannak olyan tulajdonságai, amelyek nekik nem jönnek be? Vajon miért lenne a kutyából szalonna, ha ez eddig soha nem fordult elő?

Hogy tette nem volt etikus, nem érdekelte, bár barátnője, amikor elmesélte neki, elszörnyedt, szerinte ronda dolgot tett. A másik azonban hangosan nevetett, és lelkendezve közölte, hogy le a kalappal a vérbeli hacker előtt, még akkor is, ha könnyű célpontja volt.

Elgondolkodtam azon, vajon hasznos-e a mailek feltörése? Jogunk van-e ehhez egy kapcsolatban, házasságban? Mit gondoltok ennek a történetnek kapcsán, ami nem is azért mindennapi, mert a feleség belenézett a csetbe, hanem mert létezik a titkos flört, és sajnos kevesen tudnak megmaradni egy ember mellett. És ez nemcsak a férfiakra vonatkozik…

Megjegyzés: nem, nem váltak még el. Egy hónap múlva fognak, a cset már a sokadik kaland volt.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here