Karády Katalin

A kőbányai szegénységből a filmes karrieren át egy jól menő New York-i kalapszalonig – ha valaki, hát Karády Katalin tudta, mi az a küzdelem.

 
 

Mély, búgó hangjának, erotikus kisugárzásának sem férfiak, sem rendezők nem tudtak ellenállni. Mindössze 9 év alatt 20 filmfőszerepet tudhatott magáénak.

Magánéletét sötét titkok és kétes pletykák övezték. Egyetlen “bűne” az volt, hogy szeretői viszonyt ápolt Horthy egyik kémjével. Amikor a német csapatok bevonultak Budapestre, a Gestapo letartóztatta. Kevéssé ismert, de 3 hónapos fogsága alatt többször is megkínozták.

Emberségét és bátorságát jól példázza, hogy számtalan gyermeket mentett meg a kivégzéstől azzal, hogy a Nyilasoknak a saját ékszereivel fizetett, csakhogy ne lőjék őket a Dunába.

1951-re viszont végleg ellehetetlenült.  Embercsempészek segítségével átjutott az osztrák-magyar határon. Miután New York-ban kalapszalont nyitott, igyekezett visszavonultan élni. Csak jóval később, a puha diktatúra idején hívták vissza Magyarországra. Karády nemes egyszerűséggel csak egy kalapot küldött maga helyett.

fotó: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here